"Vatandaşımız, çiftçimiz mağdur oluyor"

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Mahir Polat, Çok Amaçlı Faydalanmayı Sağlayan Amenajman Planını meclis gündemine taşıyarak, yanıtlaması istemiyle Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye soru önergesi verdi.

"Vatandaşımız, çiftçimiz mağdur oluyor"

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Mahir Polat, Çok Amaçlı Faydalanmayı Sağlayan Amenajman Planını meclis gündemine taşıyarak, yanıtlaması istemiyle Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye soru önergesi verdi.

06 Aralık 2019 - 14:53

Zeytinlikler için Orman Genel Müdürlüklerince talep edilen Çok Amaçlı Faydalanmayı Sağlayan Amenajman Planını için meclise önergesini veren Polat, zeytinin efsanelere konu olmuş, barışın ve canlılığın simgesi kadim bir ağaç olduğuna vurgu yaptı.
“Doğal yapısı gereği ölümsüz bir bitki olarak kabul edilmekte ve yaşlandıkça tamamen gençleştirilip, yenilenerek tarımsal üretim sürdürülebilmektedir” diyen Polat,  zeytin yetiştiriciliğinin ekonomiye önemli katkılar sağladığının yadsınamaz bir gerçek olduğunu vurguladı. Türkiye’nin zeytin üretimi konusunda çok büyük bir potansiyele sahip olduğuna dikkat çeken Polat, dünyada sadece Ege Bölgesi’nde, özellikle Karaburun Yarımadası’nda yetişen hurma zeytinin, herhangi bir fermantasyona tâbi tutulmadan dalından koparılıp yenebildiğini aktardı. Polat, yasalarla korunsa da zeytinin değerini bilmenin bir çağdaşlık göstergesi olduğunun altını çizdi.  
Maliye hazinesinden kiraladıkları arazide organik tarım esaslarına bağlı olarak zeytin yetiştiriciliği yapan vatandaşlardan, Orman İşletme Şefliği tarafından Özel Ağaçlandırma Tamimi ve arazi kiralanırken imzalatılan “taahhüt senedi” gerekçe gösterilerek amenajman planı yaptırmalarının istendiğini belirten Polat, amenajman planını; orman ağaçlarının sürdürülebilir bir orman olarak işletilebilmesi için, ormanlık sahanın tamamına tek bir seferde müdahale edilmeden, belirli bir plan dahilinde, kısım kısım ve düzenli olarak gençleştirme-yenileme yapılarak ormanın idare edilmesini sağlayan sistem olarak tanımladı. Bir ormancılık bilim dalı olarak kabul edilen amenajmanın, tüm unsurlarıyla ve ilkeleriyle, direkt olarak ve sadece ormanlık alanlara yönelik teknikler üzerine kurulu olduğu bilgisini paylaşan Polat, ilgili yönetmelik incelendiğinde, amenajman ilkelerinin orman işletmelerinin genel karakteristik yapıları ön plana çıkarılarak oluşturulduğunun açıkça görüleceğini dile getirerek şu şekilde konuştu:
“Ancak zeytin bir tarım ağacıdır. Amenajman; kavak, akasya, köknar, kızılağaç gibi orman sahaları için gerekli ve faydalıdır çünkü onlar orman ağaçlarıdır ancak zeytin bir tarım ağacıdır. Zeytin, üstelik özel yasalarla korunan; kesilmesi, sökülmesi kesinlikle yasaklanan nadir ağaçlardandır. Orman Genel Müdürlüğü tarafından, Hazine adına kayıtlı taşınmazlarda zeytin ağaçlandırması yapan vatandaşlarımızdan, çiftçilerimizden amenajman planı yaptırmaları istenmektedir. Bu durum zeytin yasalarını yok saymak ve devlet eliyle suç işlemek demektir.”
Zeytinliklere amenajman planı yaptırılması talebine karşı çıkan bazı vatandaşların Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden bilimsel görüş aldıklarını, öğretim üyelerinin ‘zeytin işletmesi için orman amenajman planının gerekli olmadığı ve yönetmeliğe uygun bir planlamanın isabetli bir şekilde yapılamayacağı’ yönündeki görüşünü Genel Müdürlüğe bildirdiklerinden de bahseden CHP’li Polat, “Orman Genel Müdürlüğü bilimsel görüşü hiç dikkate almıyor, amenajman planı yaptırılmadığı takdirde özel ağaçlandırma projelerinin iptal edileceği ve Milli Emlak Müdürlüğü’ne kira kontratının feshi için bildirimde bulunulacağını ihtar ediyor. Bu durum hem doğaya hem de kanunlara aykırı bir dayatmadır. Bilinçsizce zeytin ağaçlarına zarar vermektir. Vatandaşımızı, çiftçimizi mağduretmektir” dedi.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum