Dünyada yaşanan kuraklık, tıbbi aromatik bitki üretiminin önemini giderek artırıyor. Bu bitkiler aynı zamanda diğer kültür bitkilerini etkilemeyecek kıraç alanlarda, daha çok susuz tarım ile üretildiği için hem üreticinin desteklenmesi hem de ülkenin milli çıkarları açısından büyük önem arz ediyor. Bu kapsamda fuar boyunca düzenlenecek olan etkinliklerle insanlığı kuraklık, çölleşme ve sel gibi felaketlerle karşı karşıya bırakacak olan küresel iklim değişikliği sorunuyla ilgili bilinçlendirme çalışmaları yapılacak. Küresel ısınmanın ilerde tüm canlılar için büyük bir sorun haline gelmesini önleyecek araştırmalar ve teknolojiler hakkında bilgi verilecek.
“İklime Uyalım”
Uşak Süt Üreticileri Birliği Başkanı Uğur Aydoğan, Uşak’ta yetiştirilen arpa, mısır, buğday gibi ürünlerin çok fazla su ile bakım gerektirdiğini; rezene, çöreotu gibi ürünlerin ise daha az su istediğini belirterek “Çiftçimizi bu ürünlere yönlendirmeli, bilgilendirmeli, fuarda afişler ile bu ürünleri ön plana çıkarmalıyız” dedi. Kuraklığa dayanıklı tıbbi aromatik bitki üretim sisteminin yaygınlaştırılmasının suya olan isteği en aza indirerek, mevcut suyun kritik dönemlere kaymasını sağlayacağını belirten Aydoğan “İklim bize kendini uydurmuyorsa, kendimizi iklime uydurmalıyız” diye konuştu.
“Gençleri Bilinçlendirelim”
Uşak Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Yılmaz ise Uşak Üniversitesi tarafından bu yıl fuarda bilgilendirme seminerleri verilmesini istediklerini belirterek “Tarıma olan ilgi giderek azalıyor. Bu noktada yerel ürünlerimizin tanıtılması ve gençlerimizin bilgilendirilerek tarıma teşvik edilmesi bizler için çok önemli” diye konuştu. Üreticiler olarak pandemi döneminde önlerini göremediklerini söyleyen Yılmaz “Fuardan umutluyuz, sektörümüze hayırlı olmasını diliyoruz” dedi.
Umudun Adresi Uşak Fuarı
Uşak 6. Tarım ve Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı bu yıl, “Tıbbi Aromatik Bitkiler” teması ile birlikte olmanın gücünü ortaya koyarak, umudun adresi olacak.
14 Ağustos 2021 - 09:53
YORUMLAR