İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kendi kaynaklarıyla yapımını sürdürdüğü Onat Tüneli'nde sona yaklaşılıyor. Şehir içi ulaşımı büyük ölçüde rahatlatacak proje, 2026 yılında hizmete girecek.
Tünelde Işığa Son 210 Metre
İzmir Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı Yol Üst Yapı Şube Müdürlüğü İnşaat Şefi Caner Ateş, 2 bin 500 metrelik çift tüp tünel ve bin 500 metrelik bölünmüş yoldan oluşan projede kazı ve tahkimat işlerinin %90’ının tamamlandığını belirtti. Sağ tüpte 330 metre, sol tüpte ise 210 metre kazı çalışmasının kaldığını vurgulayan Ateş, "Bu tünelin tamamlanması için gece gündüz çalışıyoruz. Başkanımız Cemil Tugay da projeyi yakından takip ediyor ve destek veriyor. 2026 yılının ikinci çeyreğinde tüneli hizmete açmayı hedefliyoruz" dedi.
Şehir İçi Trafiğe Büyük Rahatlama
Onat Tüneli tamamlandığında, Buca ile Bornova arasındaki ulaşım süresi 45 dakikadan 10 dakikaya düşecek. 8,3 kilometrelik alternatif yol sayesinde Konak, Balçova, Çeşme, Urla gibi ilçelerden şehir trafiğine girmeden Bornova ve Karşıyaka’ya ulaşmak mümkün olacak. Ayrıca, İstanbul ve Ankara yönüne bağlantı sağlanarak Yeşildere Caddesi ve Ankara Caddesi üzerindeki trafik yoğunluğu büyük ölçüde azalacak. Konak Tüneli ve Homeros Bulvarı üzerinden Buca Onat Tüneli’ne bağlanan sürücüler, otogar ve Bornova’ya çok daha kısa sürede ulaşabilecek.
İzmir’in En Uzun Karayolu Tüneli Olacak
7,5 metre yüksekliğinde ve 10,6 metre genişliğinde inşa edilen tünel, Buca Ufuk Mahallesi ile Bornova Çamkule arasında kesintisiz bir bağlantı sağlayacak. İzmir’in en uzun karayolu tüneli olacak proje, aynı zamanda Türkiye’de belediye kaynaklarıyla yapılan en büyük tünel yatırımı olma özelliği taşıyor. Güncel fiyatlarla maliyeti 3 milyar TL olarak belirlenen dev proje, İzmir trafiğinde yeni bir dönemi başlatacak.
YORUMLAR