Hayat Boyu Öğrenme, Mesleki Eğitim ve Geliştirme Derneği, Ege Orman Vakfı, Almanya merkezli RENAC energy & climate GmbH ortaklığı ve Karşıyaka Belediyesi iştirakçiliğinde hazırlanan Sıfır Karbon Noktası Projesi, Mavişehir’de hayata geçirildi. Türkiye ve AB Arasında Sivil Toplum Diyaloğu (CSD-V) Hibe Programı’ndan 210 bin Euro hibe desteği alan proje kapsamında, yenilenebilir enerji kaynaklarının yaşam alanlarına entegrasyonunun ve doğal kaynakların verimli kullanılmasının model olarak görülebileceği bir eğitim merkezi kuruldu.
MERKEZDE NELER VAR?
Mavişehir Aziz Nesin Bulvarı üzerinde yer alan merkezde; yenilenebilir enerji ile elektrik üretmek üzere güneş panelleri ve rüzgar türbini yer alıyor. Ziyaretçiler, bahçede bulunan iki adet bisiklet ile kinetik enerjiyi elektrik enerjisine çevirerek, küçük elektronik aletlerini şarj edebiliyor. Güneşten aldığı enerjiyi depolayarak geceleri çevresini aydınlatıp görsel şölen yaratan ‘Güneş Ağacı’ da yenilenebilir enerji kaynaklarının şehir ölçeğinde kullanıldığı, yenilikçi ve modern bir tasarım ortaya koyuyor. Konuklar ağacın gölgesinde dinlenirken, bir yandan da küçük elektronik aletlerini şarj etme olanağı buluyor.
TEKNOLOJİYLE İÇ İÇE
Faaliyete geçen ve ziyarete açık olan merkezde, yeni nesil teknolojinin kullanılacağı eğitim programına ön kayıtlar alınmaya başlandı. Bu kapsamda öğrencilere; iklim değişikliğiyle mücadele, sürdürülebilir enerji kaynakları, sıfır karbon ekonomisi, atık yönetimi ve yeşil şehirler ile Avrupa Birliği çevre ve enerji uygulamaları konularında eğitimler verilecek. Sera gazı emisyonlarının azaltımına katkıda bulunan faaliyetler yerinde gözlemlenebilecek. Mavişehir Aziz Nesin Bulvarı No:3 adresinde bulunan Sıfır Karbon Noktası Eğitim Merkezi’ne, 0232 463 80 80 ve 0535 345 58 98 numaralı telefonlardan ulaşılabilecek.
BİLİNÇLİ NESİLLER İÇİN
Proje hakkında bilgi veren Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay “Sıfır Karbon Noktası Eğitim Merkezi, sergileyeceği örnekler ve yaratacağı farkındalık ile çevre ve doğa için gösterdiğimiz çabaların önemli bir adımı olacaktır. Yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeyde karşılıklı bilgi alışverişi ve iş birliğinin de başarılı bir örneğini oluşturan böyle bir merkeze, Karşıyaka’mızda ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Emeği geçen herkese, tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum. Yenilenebilir enerji kaynakları, sıfır karbon ve iklim değişikliği gibi konularda çocuklarımızı bilinçlendirmek, farkındalık sahibi nesiller yetişmesine katkı sunmak için iş birliği içinde çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
Karşıyaka’ya ‘temiz enerji’ üssü
Karşıyaka’da yerel, bölgesel ve uluslararası düzeydeki kuruluşların iş birliğiyle hayata geçirilen Sıfır Karbon Noktası Projesi tamamlandı. Yenilenebilir enerji üretim sistemi modellerinin sergilendiği merkezde, karbon emisyonlarının azaltımına katkıda bulunacak faaliyetler yerinde gözlemlenebilecek. Ege Orman Vakfı tarafından öncelikle öğrencilere yeni nesil öğrenme teknolojileri ile eğitimler verilecek.
02 Ağustos 2020 - 15:28
YORUMLAR