İzmir Büyükşehir Belediyesi, kadınların iş hayatına daha fazla katılımını sağlamak için istihdam politikalarını güçlendiriyor. Belediyenin kritik görevlerinde yer alan kadınlar, kentin düzeni, güvenliği ve temizliği için emek harcıyor. Özellikle sokak temizliğinde görev alan kadın süpürgeciler ve zabıta memurları, İzmir’in daha yaşanabilir bir şehir olması için gece gündüz çalışıyor.
Kadın süpürgeciler, sabahın erken saatlerinden itibaren caddeleri ve meydanları temizlerken, kadın zabıtalar da güvenli bir kent düzeni sağlamak için sahada aktif rol oynuyor.
"Kadınları Güzelleştiriyordum, Şimdi de Sokakları"
İzmir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı’nda sokak süpürgecisi olarak çalışan Sinem Erkan, önceki mesleğinin kuaförlük olduğunu belirtiyor. Şimdi ise İzmir sokaklarını güzelleştirdiğini söyleyen Erkan, “Kadınların iş hayatında yer alması çok önemli. 15 yıl boyunca kuaförlük yaptım, o zaman kadınları güzelleştiriyordum, şimdi de sokaklarımızı. Başlangıçta insanlar kadın süpürgecileri yadırgadı ama şimdi herkes teşekkür ediyor” dedi.
“Hayatımızdaki Titizliği Sokaklara Yansıtıyoruz”
Süpürgeci Özgül Balaban da doğup büyüdüğü İzmir’e hizmet etmenin gururunu yaşadığını belirterek, “Evimizde ne kadar titizsek, bu özeni sokaklara da taşıyoruz” dedi. Daha önce kasiyerlik yapan Nazlıcan Güleryüz ise işini severek yaptığını vurgulayarak, “İzmirlilerin de bu şehre sahip çıkmasını istiyoruz. Çöplerin yerlere değil çöp kutularına atılması gerekiyor” çağrısında bulundu.
“Kadın Operatör Olmak Gurur Verici”
Çöp süpürme aracı operatörü Hanife Öztürk, mesleğiyle gurur duyduğunu belirterek, “Eşim ve çocuklarım beni direksiyon başında görünce şaşırdı ama aynı zamanda gururlandılar. Kadın olarak topluma örnek olmak istedim ve bu işte başarılı olmak beni mutlu ediyor” dedi.
İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı Kent Temizliği Şube Müdürlüğü Konak 1 Bölge Amiri Özlem Pelivan ise “Kadınların elinin değdiği her yer güzelleşir. Evimizi temizler gibi sokakları temizliyoruz, ancak herkesin de bu konuda duyarlı olması gerekiyor” diyerek vatandaşlara çağrıda bulundu.
“Kadınlar Yılın Her Günü Değerli”
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kadın zabıtaları da kent düzeni ve güvenliği için özveriyle çalışıyor. Bisikletli Ekipler Amirliği’nde görev yapan zabıta memuru Sinem Özan, sahada kadınların varlığının vatandaşlar tarafından olumlu karşılandığını belirterek, “Kadınlar toplumun temel yapı taşlarından biri. Onların iş hayatında daha fazla yer alması gerekiyor” dedi.
Zabıta memuru Esra Zilek ise, “Kadınlar her alanda var olmalı. Kadının dokunduğu her yer daha düzenli ve güzel oluyor” diyerek, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün bir güne sığdırılmaması gerektiğini vurguladı.
YORUMLAR