Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı ve Foça Belediyesi’nin destek verdiği Foça Uluslararası Meddah ve Masal Festivali Yarın Derneği’nin koordinatörlüğünde başladı. Aralarında Azerbaycan’lı bir meddah’ında yer aldığı sanatçılar ilk gün gösterilerini Reha Midilli İlkokulu bahçesi, meydanlar ve Reha Midilli Kültür Merkezi’nde gerçekleştirdi. Çocuklar; geleneksel kıyafetleriyle anlatıcıların dilinden masalları keyif ve merakla dinlerken, büyükler unutulmaya yüz tutmuş geleneksel meddah meselleri yle geçmişi, kadın meddahların sunumlarıyla kurtuluş savaşının kadın kahramanlarını yeniden hatırladılar.
SAĞDIÇIN BAŞINA GELENLER
Program kapsamında Reha Midilli Kültür Merkezi’nde bir anlatım yapan turizmci, yerel tarih araştırmacısı Sebahattin Karaca bölgesel adet ve geleneklerle ilgili yaşanmış öyküler anlattı. Saruhanlı Beyliği zamanında Kuzu Beyi tarafından kurulan Kozbeyli köyünden bir düğün geleneğini de aktaan Sebahattin Karaca; “Sağdıçların görevleri vardı. Mesela birinin görevi damadın ayakkabılarını çaldırmamaktı. Çaldırırsa sağdıçın aylarca yüzüne bakılmaz. Evlenmeye niyetlense kız verilmezdi. Bir kez ayakkabı çalındı. Çalan gelinin kızkardeşiydi. Gözü sağdıçtaydı. Sağdıç’ın gönlü ise Kozbeylili başka bir kızdaydı. Bunlar sırf ayakkabı çalıdırılmasından dolayı uzun süre ayrı kaldılar. Evlenemediler.” Dedi.
İlk gün programı kadın meddah Sema Lermi Doğanhan’ın Nene Hatun performansıyla sona erdi.
SON GÜN HUZUREVİNDE BÜYÜKLERE VEFA
Aslen psisklojik danışman olduğunu ama yüksek lisansını tiyatro alanında yaptığını belirten Yarın Toplumsal Gelişim, Eğitim, Kültür , Sanat Derneği Başkanı ve Festival koordinatörü Ümit Görgülü masalların iyileşmemizde önemli bir rolü olduğunu söyledi. Ümit Görgülü; “Gösterilerimizde bizim profesyonel meddah ve masalcılarımız kadar Foça Yeryüzü Sahnesi olarak kurduğumuz Meddah Kadın Grubu’da yer alıyor. Az önce Sema öğretmenimiz Nene Hatun’u oynadı. Devam eden günlerde köylerde çocuklara ve yetişkinlere meddahlık geleneğine uygun bir şekilde gösterilerimiz beş gün boyunca sürecek. Meddah Festivalini Türkiye’nin gezici bir festivali olacak şekilde düşünüyoruz. Çünkü meddahın bütün bölgelerde çok değerli birikimleri var. Onlar değerlensin, yeni kuşaklara aktarılsın istiyoruz. Böyle bir misyonu da üstlendik. İnşallah başaracağız zaman içerisinde bunu. Festivalimizin son gününü Vefa günü olarak düşündük. Foça Huzurevi’nde bir gösteri yapacağız. Çünkü masalları aktaran onlardı. Meddahlığı aktaran onlardı. Onların hikayeleriyle biz büyüdük. Onlara bir vefa olarak bu gösteriyi koymak istiyoruz” dedi.
YORUMLAR