Türkiye ve Ege Bölgesin'in önde gelen sağlık kurumlarından birisi olan Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi robotik cerrahi ile ameliyat yapılan az sayıda merkez arasında yer alıyor. Her yıl düzenlenen eğitimlerle pek çok cerrahın eğitildiği EÜ’de, genel cerrahi branşında uzmanlık eğitimi alan asistanlara da eğitimlerinin bir parçası olarak robotik cerrahi sistemlerini kullanan ve bu konuda eğitimler veriliyor.
Dünyaca ünlü, prestijli ve içerisinde birçok bilim insanlarının editörler kurulunda olup çeşitli araştırmalarının bulunduğu “Gland Surgery” dergisinin Haziran ayı sayısında EÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nde; Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özer Makay, Doç. Dr. Varlık Erol ve Uzm. Dr. Murat Özdemir ile yazdığı “Robotic Adrenalectomy” adlı makalede robotik böbreküstü bezi cerrahisi konusunda deneyimlerini ve aktardılar. Çalışmaları uluslararası alanda 1000’in üzerinde atıf alan Prof. Dr. Makay, yazdıkları “Robotic Adrenalectomy” adlı makale ve robotik cerrahinin önemi üzerine açıklamalar yaptı.
Makay: Bizim için onur verici
Gland Surgery dergisinde yer almaktan kıvaç duyduklarını belirten Prof. Dr. Makay, “Gland Surgery endokrin cerrahisi açısından prestijli bir dergi. Ege Üniversitesi olarak burada yer almak bizim için onur verici. ‘Robotic Adrenalectomy’ adlı makalemiz Ege Üniversitesi’nin isminin yer aldığı ilk makale değil. Burada yayınlanan yazılarımız davet üzerine yazılmıştır. Bizi davet etmelerinin sebebi Avrupa’da en çok robotik böbrek üstü bezi cerrahisi yapan üçüncü merkez konumunda olmamız. Bir merkez Fransa’da bir merkez İtalya’da ve üçüncü merkez de Ege Üniversitesi’nde bulunuyor. Robotik cerrahi adına baktığımızda EÜ açısından muhteşem bir başarının konu olduğunu görüyoruz. Biz de bu başarı içerisinde olmaktan dolayı mutluyuz. Bu da sadece ulusal değil uluslararası platformda da adımızı duyurduğumuzun ispatı olarak karşımıza çıkıyor. Makalede A’dan Z’ye robotik böbrek üstü bezi cerrahisinden bahsediyoruz” dedi.
Akademisyenler bu alana yatırım yapmalı
Prof. Dr. Makay, “Gland Surgery dergisi tarafından editörler kuruluna davet edildim. Bu, Türkiye adına bu dergiden alınan ilk davet, tabii ki ben de gururla kabul ettim. Burada var olmamızın yanında robotik cerrahi ile ilgili özel sayı için de editörlük teklifi aldık. Bu özel sayı editörlüğü kapsamında da dünyanın robotik böbrek üstü cerrahisi alanında uzmanlarla irtibata geçip, onlara davette bulunduk. Önümüzdeki yıl yayınlanacak olan bu özel sayı ile hem kurumum adına hem de ülkem adına editörlük yapacak olmaktan ötürü heyecanlı ve mutluyum” diye konuştu.
Eğitim platformuna ihtiyaç olduğunu söyleyen Prof. Dr. Makay, “Eğitim misyonunun birinci koşulu olan biz akademisyenlerin bu alana yatırım yapması gerektiğini düşünüyorum. Bizler burada bunu gerçekleştirdiğimizi düşünüyoruz. Çünkü sadece uzman eğitiminde değil, aynı zamanda lisans düzeyindeki tıp fakültesi öğrencilerine yönelik eğitim platformunu robotik cerrahi alanında 2013 yılında açtık. Öğrencilerimizle ortaklaşa gerçekleştirdiğimiz çalışmalarımızı ulusal ve uluslararası platformlara taşıdık ve öğrencilerimiz bizleri bu platformlarda gururla temsil ettiler. Çalışmalardan biri prestijli cerrahi dergilerden birinde yayınlandı. İstekli öğrencilerimizi bekliyoruz. Ayrıca, bu yıl Aralık ayında cerrahi alanında uzman olan meslektaşlarımıza üniversitemizde robotik cerrahi eğitimi vermek üzere kolları sıvadık” dedi.
Gelecekte robotik cerrahinin her alanda daha önemli olacağını söyleyen Prof. Dr. Makay, “Biz de EÜ olarak Ege Bölgesindeki tek robotik cerrahi ünitesine sahip, şanslı bir üniversiteyiz. Bu sistem ile Türkiye’de pek çok ilki gerçekleştirdik. EÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı olarak her yıl uzmanlık öğrencilerimize bu alanla ilgili temel eğitimler veriyoruz. Zaman çok hızlı ilerliyor ve bu hızlı ilerleyen teknoloji alıp başını gidiyor. Her gün teknoloji alanında yeni şeyler öğreniyoruz ve okuyoruz. Bu teknolojiye bireysel olarak herkesin ve her sektörün uyumlanması gerekiyor. Örneğin; bir genel cerrah asistanı kendini genel cerrah olarak yetiştirmek istediğinde mevcut olanla yetinmeyip ileriyi dönük çeşitli mesleksel yatırımları yapması gerekiyor. Çok hızlı olan değişim süreci içerisinde robotik cerrahi, günlük cerrahiyle ile birlikte yerini alacaksa bugünün uzmanlık öğrencisi, yarının cerrahı olabilmesi için mutlaka bu sisteme vakıf olmalı. Robotik cerrahi sistemleri gün be gün gelişiyor. Her gün yeni bir gelişme okuyoruz ve bu alanda varlığımızı sürdürmemiz için her türlü çabayı sarf etmemiz gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.
EÜ, Avrupa’da üçüncü
Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi, Avrupa’da en çok robotik böbrek üstü bezi cerrahisi yapan üçüncü merkez olarak fark yarattı.
26 Ağustos 2019 - 16:35
YORUMLAR