D vitamini eksikliğinin birçok hastalığa neden olduğunu vurgulayan Özzeybek, bağışıklık sisteminde anahtar rol oynayan D vitamininin covid-19 vakalarındaki etkisinin bilim dünyasının araştırdığı konuların arasında olduğunu belirtti. Özzeybek, “Araştırmalarda Covid-19 hastalarının D vitamini düzeyleri düşük olduğu gözlemlendi. Güncel olması nedeniyle her gün birden fazla makalenin yayınlandığı bu konuda daha net veriler elde etmek için zamana gereksinimimiz var. Bu sırada D vitamini düzeyimizi yüksek tutarak bağışıklık sistemimizi güçlendirmeliyiz” diye konuştu.
D Vitamini birçok hastalık ve belirtide başrolde
Hastalık ve enfeksiyonlara yatkınlık, yorgunluk, halsizlik, kemik ve sırt ağrıları, depresyon, yara iyileşmesinin yavaşlaması, kemik erimesi, saç dökülmesi, kas ağrıları gibi yakınmaların D vitamini eksikliğinde en sık görülen belirtileri olduğunu belirten Prof.Dr. S.Deniz Özzeybek, şunları söyledi: ”Ağrısı olan, yaşam kalitesi bozulan, bağışıklık sistemine bağlı hastalığı bulunan tüm hastalarıma tedavinin çok önemli bir parçasını oluşturan D vitamini öneriyorum. Gıdalarımızın büyük kısmı doğal yetiştirilmediği için yeterli düzeyde D vitamini içermiyor. Burada şunu vurgulamalıyız: En iyi şartlarda bile D vitamininin ancak %10-15’ini gıdalardan alıyoruz. %85-90’ını güneş ışını varlığında sentezleyebiliyoruz. Laboratuvar verilerinde 30 mg/ml’ın üzerindeki D Vitamini değerlerinin normal olduğu kabul edilirken, yeni bilimsel araştırmalar, bağışıklık sistemimiz için bu aralığın 60-100 mg/ml arasında olması gerektiğini söylüyor. Daha fazla D vitamini takviyesi almalıyız” dedi.
D Vitamini Takviyesi Hangi Hastalıklarda Etkili?
“Fonksiyonel tıp sayesinde bugün pek çok hastalığın altında yatan sebepleri araştırıp, uygun tedavileri vererek pek çok hastalığı ve yakınmaları tedavi etmek mümkün. Geçmişte kemik erimesi ile birlikte anılan D vitamininin bugün artık pek çok hastalık ve belirtide başrol oyuncusu olduğunu biliyoruz” diyen Prof.Dr.S.Deniz Özzeybek, D vitamini takviyesiyle fayda gören ve tedavi edilebilen rahatsızlıklardan bir kısmını şöyle sıraladı: Yüksek tansiyon, kalp ve damar hastalıkları, grip, hepatit-c, idrar yolları ve vajinal enfeksiyonlar, düşmeler, kalça kırıkları, travmaya bağlı ölümler, kanser, adet sancıları, gebelik ve sezaryen riskleri, erken doğum, depresyon, kronik böbrek yetmezliği, tüberküloz, pnömoni, astım, diş eti iltihabı, kurdeşen, siğil, zona, egzama, kolesterol, kilo problemleri, metabolik sendrom, huzursuz bacak sendromu, bağırsak hastalıkları, küme tipi baş ağrısı, vertigo, ALS, bunama, saman nezlesi, ev tozu /akar alerjisi, yorgunluk, uyku bozukluğu.
D vitamini düşük olanlar koronaya karşı savunmasız
Dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgını karşısında, bağışıklık sistemini güçlü tutmak en önemli gündemimizi oluşturuyor. Covid-19 hastaları üzerinde yapılan araştırmalarda hastaların D vitamini değerlerinin düşük olduğunu gözlemlendi. Fonksiyonel Tıp Uzmanı Prof.Dr. S.Deniz Özzeybek, toplumun büyük kısmında D vitamini eksikliği olduğunu, sadece güneş ışığı ve gıdaların yetmediğine dikkati çekerek, D vitamini takviyesiyle bağışıklık sisteminin güçlü tutulması gerektiğini söyledi.
28 Mayıs 2020 - 09:49
YORUMLAR