Yeni eğitim döneminde ailelere başarı tüyoları

02 Eylül 2019 - 11:20

2019-2020 eğitim öğretim hayatının başlamasına sayılı günler kala, ailelerin gündemini çocuklarının sergileyecekleri başarı performansları tutuyor. Okula kayıt işlemleri, kırtasiye masrafları telaşında olan aileler çocuklarının başarılı bir dönem geçirmesini temenni ediyor. Dr. Leyla Alkaş, başlayacak olan yeni eğitim döneminde çocuklu ailelere, çocuklar için tüyolar verdi.

EBEVEYNLERİN DİKKATİNE!
Yaz tatilinin son günlerinde ev gündeminin temel maddesini okul konularının oluşturduğunu söyleyen Alkaş, “Anne ve baba, ödevleri, testlerin yapılıp yapılmadığını, gerekli özetlerin çıkarılıp çıkarılmadığını yakın takibe alır” diyerek,  bu konuların henüz okul başlamadan çocuklara sık sık hatırlatıldığını belirtti. Tüm bunların çocukların üzerinde ciddi bir baskı oluşturduğu unutmamak gerektiğinin altını önemle çizen Alkaş, "Kahvaltıdan sonra hani derse oturacaktın?” , “Uyumadan önce bari 5 sayfa daha okusaydın”, “Oku çocuğum, hadi ama yetişmeyecek bak göreceksin” gibi cümlelerin, aileler tarafından kullanılmasından kaçınılası olduğunu söyledi.
ÇOCUĞA MÜDAHALE ETMEYİN
Alkaş, “Okul başarısının yüksek olmasında günlük ders programının tekrarı ve ödevlerin düzenli yapılması şüphesiz önemlidir” diyerek, uzun bir yaz tatili döneminden sonra çocuk için eğlenceden ve oyundan kopmanın hiç kolay olmayacağını belirtti. Bu nedenle çocukların masa başına oturup çalışması için aile desteğine ihtiyacı olabileceğini vurgulayan Alkaş, çocuğa ev ödevinde destek olmanın ancak tüm ayrıntılara asla müdahale etmemek olduğunu ifade etti. Çocuklarda ev ödevi yaparken dikkat edilmesi gereken kuralları, “Çocukla günün hangi saati hangi ödevin yapılacağı programlanmalıdır. Misafirin az olduğu, öğlen güneşinde eve kapanıldığı sakin saatler tercih edilmelidir. Diğer çocukların da (kardeş, komşu ve kuzenler) aynı saatte ödev yapması iyi olur. Çocuğun ödev yaptığı saatlerde evdeki yetişkinin de kitap, dergi okumak gibi sakin bir etkinlik yapması uygundur. Ödevin her anına müdahale etmek çocuğun yaratıcılığını bitireceği için kaçınılmalıdır. Ödev yaratıcı ve kişisel deneyimler üzerine olursa hem eğlenceli hem de renkli olacaktır. Örneğin tatilde ilk kez gördüğü bir beldeyi anlatması, gittiği memleketinin doğasını, orada yetişen ürünleri, yerel malzemeleri tanıtması güzel olacaktır” şeklinde sıralayan Alkaş, bunların yanında çocuklardan deneyimlerinin yazılmasının istenebileceğini belirtti. Örneğin, gittiği müzenin giriş-çıkış saatini, ulaşım bilgilerinin, ilginç eserleri hikaye etmesinin, efsaneleri yazmasının kompozisyon yeteneğini artıracağı bilgisini veren Alkaş, “Hayvan, bitki yetiştirmek, çocuk oynatmak, bunları yaparken ki deneyimleri paylaşılabilir. Yeni öğrendiği yüzme, atlama, dalma, tırmanma, enstrüman çalma, yeni bir dil, yeni bir alfabe, yelken kursu gibi bir etkinlikten bahsetmesi diğer çocukları da motive edecektir. Özellikle etkinlik sırasındaki hisleri; korkusu, heyecanı, zorlanması, sıkılması, utanması, vaz geçmeyi düşünmesi, cesaret toplamak için yaptıkları, bireysel deneyimlerini samimi olarak dile getirmesi kendini ifade etmesini geliştirecektir” dedi.
Son kural olarak ise Alkaş, “Deneyimlerini belgesel gibi videoya almak, fotoğraflamak, hikayelendirmek, tatmaları için yiyecekleri sınıfa getirmek ve hep beraber paylaşıp, öğretmek, okulun ilk haftasını bunlarla geçirmek faydalı olacaktır” diye konuştu.