Soyer, Kadifekaleli kadınların yanında
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer seçim çalışmalarında verdiği kadın kooperatiflerine destek olma sözünü hayata geçirdi. Başkan Soyer, Kadifekale'li kadınlara Pagos Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi'ni kurdu.
Kadınların ekonomiye dahil olması için projesini hayat geçiren Başkan Soyer, Pagos Üretici Pazarı’nda stant açan yedi kadına Kadifekale’deki kadınların hayatlarını iyileştirmek için el uzattı. Pagos Kadın Girişimi üretim ve İşletme Kooperatifi ile, Kadifekale’nin gastronomik değerlerinin kent yaşamına dahil olması hedeflenirken, bölge kadınlarına destek olmayı amaçlıyor. Haftanın yedi günü Türkiye’nin çeşitli lezzetlerini sunan yedi kadın, hayata geçirdikleri kooperatif ile önemli adımlar atmayı planlıyor.
Kooperatifin kurucu ortaklarından 25 yaşındaki Mardin’li Berivan Alpergün, ilk olarak Kadifekale’de ardından İzmir ve Türkiye genelinde ögütlenmeyi amaçladıklarını belirtti. Alpergün, üç yıl önce Hasan Özdemir Mahallesi’nde açılan semt merkezindeki meslek kurslarına katıldığını belirterek, daha sonra Kadın Emeği Değerlendirme Vakfı (KEDV) aracılığıyla girişimcilik, finansal okuryazarlık ve kooperatifçilik üzerine eğitim aldığını ifade etti. El emeği tekstil ürünleri sattıklarını söyleyen Alpergün, “Başkan Tunç Soyer'in Kadifekale'deki girişimiyle heyecanımız arttı. Yedi kadın bir araya geldik ve kooperatif çalışmalarımıza başladık" diye konuştu.
"KADINLAR ARTIK EŞLERİNİN DESTEĞİNİ DAHA RAHAT ALIYOR”
Konuşmasının devamında Alpergün, kooperatifçiliği ekonomik bir kalkınma modeli olarak gördüklerini dile getirdi. Kooperatifin midye, içli köfte gibi gıda ürünleriyle yola çıktığını bildiren Alpergün, okul öncesi eğitim, hasta ve yaşlı bakımı konusunda eğitim almış kadınların da kooperatif bünyesinde olduğuna dikkat çekti. Bu hizmet alanlarını da kapsam altına almak istediklerini önemle vurgulayan Alpergün, Kadifekale'de Pagos Üretici Pazarı'nın kurulması ve Başkan Soyer'in ilgisi sayesinde kendilerine güvenlerinin arttığını da belirtti. Bu sayede ailelerinin baskılarının azaldığını ve ön yargıların kırıldığına da değinen Alpergün, “Kadınlar artık eşlerinin desteğini daha rahat alabiliyor. Öte yandan Üretici Pazarı İzmirlilerin bölgeye gelmesi açısından da çok önemli. Burası hep ötelenen bir yer oldu. Pazarla beraber İzmir'de yaşayıp buraya hiç gelmemiş insanlar Kadifekale'yi gördü" şeklinde açıklama da bulundu.
“KOLEKTİF ÇALIŞMAYI YAŞAYARAK ÖĞRENDİK”
Kooperatifin bir diğer kurucusu Filiz Çakar ise, yedi kurucu ortağın gece gündüz çalışarak Kadifekale’nin kadınlarına örnek olduğuna vurgu yaptı. Kolektif çalışmayı yaşayarak öğrendiklerini ifade eden Çakar, ileri ki zamanlarda birçok kadının kendileri gibi mücadeleci ve kendi ekonomilerinin sağlaması yönünde önemli adımlar atacağını ifade etti. Kurdukları kooperatif ile hem destek gördüklerini hissettiklerini hem de Kadifekale’deki kadınlar için yeni bir gelir kaynağı kapısının açıldığını söyleyen diğer bir kurucu üye Mehtap Tabar ise, kooperatif için yola çıktıklarında da birlikten doğan gücün önemini kavradıklarını belirtti.