Mevsim geçişlerine dikkat!
Havaların soğumaya başlamasıyla yavaş yavaş yaz günlerine veda ediyoruz. Peki bu geçiş süreçlerinde bağışıklık sistemimizin etkilenme durumu nedir? Ya da sağlıklı beslenme olgusu hangi şekle bürünmelidir? Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Esra Genç, sağlıklı beslenmenin ne olduğuna dikkat çekerek, mevsim geçişlerinde bağışıklık sisteminin düzeni için önerilerde bulundu.
1)Bir diyetisyen ve beslenme uzmanı olarak, sizce sağlıklı beslenme ne anlama gelmektedir?
Sağlıklı beslenme vücudumuzun ihtiyaç duyduğu besin ögelerini yeterli ve dengeli olarak alabilmesi olarak tanımlanabilir. Besin ögelerini karbonhidrat, protein , yağlar, vitaminler ve mineraller olarak sınıflandırabiliriz ve bu grupların hepsinin insan sağlığı üzerine ayrı katkıları vardır. Dolayısıyla belli miktarlarda bu besin ögelerini günlük olarak karşılamamız gerekir. Yeterli ve dengeli beslenme dediğimiz de bu kombinasyonu doğru şekilde karşıladığımızda ortaya çıkmış olur.
2)Havalar yavaş yavaş soğumaya başlıyor. Mevsim geçisisürecindeyiz. Bağışıklık sistemimizin mevsim geçişlerinden etkilenmemesi için yapılması gerekenler nelerdir?
Mevsim geçişlerinde bağışıklık sistemimizde de bir geçiş süreci yaşanır ve bu durum vücut direnç düşüklüğü ile karşımıza çıkabilir. Özellikle havaların gittikçe soğumaya başladığı ve sonbaharın kendini iyiden iyiye göstermeye başladığı günlerde hastalıklardan kendimizi koruyabilmek ve yorgunluğun önüne geçmek için bağışıklık sistemimizi biraz daha güçlendirmek gerekmektedir. Bu dönemde vücut direncini arttıran antioksidan görevi gören besinlerden yararlanmamız gerekir. A, C, E vitaminleri ile selenyum, çinko, magnezyum gibi minerallerin bunun yanı sıra omega – 3 ve omega – 9 yağ asitlerinden yeteri kadar almak gerekir. Günde 5-6 porsiyon sebze-meyve tüketerek günlük almamız gereken vitamin ve mineralleri almış oluruz.
3)Peki bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için önerileriniz nedir?
Bağışıklık sistemini güçlendirmek için özellikle A,C,E vitamini içeren meyve ve sebze grubundan yararlanmamız gerekir. Özellikle önemli bir antioksidan olan C vitamini tüketmek, vücuttan toksik maddelerin atılmasında ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli rol oynar. Bağışıklık sistemini güçlendirirken probiyotik, prebiyotik ve lifli besinlerle bağırsak florasını dengelemek de büyük önem taşımaktadır. Yoğurt ve kefir bağışıklık güçlendirmede prebiyotik özelliğinden dolayı çok önemli rol oynamaktadır
4)Herkesin özellikle merak ettiği şey “su meselesi”. Sizce bir bireyin günlük su tüketimi ne kadar olmalıdır ve mevsim geçişlerinde sağlıklı beslenme faktörlerini de göz önünde bulundurarak önerileriniz nelerdir?
Su tüketimi en az 2-3 litre arasında olmalıdır. Yine antioksidan özelliği yüksek olan beyaz veya yeşil çaydan günde 2 fincan tüketebiliriz. Günde 4-5 porsiyon taze meyve sebze tüketimi, haftada en az 2 gün balık tüketimi, yeşilliklere limon sıkarak tüketmek, bol sıvı tüketimi bu dönemde bizi kurtaran faktörlerdendir