Menderes Belediyesi, Tahtalı Barajı'nda yapılaşmaya neden sessiz kalıyor?

15 Eylül 2023 - 14:50

Tahtalı Barajı Havzası su tutma bölgesi, yapılaşmanın yasak olduğu bir alan. Ancak, Menderes Belediyesi'nin gözü önünde bu bölgeye çok sayıda kaçak işyeri ve depo yapıldı. Hatta, çivi bile çakılmaması gereken alana küçük sanayi bölgesi kurulmuş. Bölgedeki kaçak işyerlerinin kanalizasyonu yok, atıklarının nereye gittiği denetlenmiyor

Geçmiş yıllarda hobi bahçelerindeki barakaların bile yıkıldığı Tahtalı Barajı Havzası su tutma bölgesinde kaçak depolar ve işyerlerinin, günden güne mantar gibi sayıları çoğalıyor.  Menderes Belediyesi’nin koruma alanında bulunan bölgede plansız ve imarsız yapılan kaçak depolara ve iş yerlerine “dur” diyen yok. Havza alanı içinde yer alan Tekeli köyünde adeta küçük sanayi bölgesi oluşturulmuş. Geniş bir alan tutan kaçak yapıların bir kısmı depo olarak kullanılırken, bir kısmı işyeri olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Elektrik ve su bağlatmayı başaran kaçak yapıların kanalizasyonu yok. Çalışma ruhsatı olmayan kaçak depolar ile işyerlerinin su atıkları denetlenmiyor. Sulama ve tarım alanı olan bölge tehlike altında. Bölgedeki vatandaşlar, yapılara tepki gösteriyor. 
 
Menderes Belediyesi kaçak yapıları görmedi mi
İlginç olan onlarca işyeri ve deponun inşaat aşamalarında Menderes Belediyesi’nin denetimlerinde gözden nasıl kaçtığı? Hiçbir yetkilinin buralara bugüne kadar müdahale etmemiş olması bölgede yaşayan vatandaşların da cevaplanmasını istediği sorular arasında. Kaçak yapılarla ilgili defalarca şikayette bulunduklarını ancak, hiçbir sonuç alamadıklarını söyleyen Tekeli Köyü sakinleri, Menderes Belediyesi’nin yıllardır faaliyet sürdüren bu kaçak yapılaşmaya neden göz yumduğu konusunda kendilerine açıklama yapılmasını bekliyorlar.  
 
Belediyeye çöp aracı mı bağışlıyorlar?
Tahtalı Barajı havzasında depo ve işyeri inşaatına başlayan İzmir Güney Lojistik Depolama ve Ticaret Merkezi Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi, bir süre önce Menderes Belediyesi'ne 10 adet çöp aracı bağışlaması ile gündeme gelmişti. Kooperatifin ruhsat aşamasında belediyeye bağış yapması ve Menderes Belediyesi'nin bu bağışı kabul etmesi büyük tepkiye neden oldu. Bağışın tutarının 10 milyon TL'nin üzerinde olduğu belirtiliyor. Çivi çakılmaması gereken bir alana inşaat yapan kooperatiften bağış alan Menderes Belediyesi’ne tepki gösteren ilçe sakinleri, “yapılan inşaata göz mü yumulacak? Asli görevi baraj havzasına yapılacak inşaatları engellemek olan Menderes Belediyesi, inşaatın nereye yapılacağını bilmiyor mu? Bilmiyorsa yaklaşık 10 milyon TL'lik bağış yapan kooperatifin inşaat alanını araştırmıyor mu? Belediye Başkanı Erkan Özkan böyle bir bağışı nasıl kabul ediyor? Belediyeye bağış yapan herkes istediğini yapabilecek mi?" sorularına cevap istiyorlar.

İnşaatları İzmir Ticaret Odası eski başkanı yapıyor
Tahtalı Barajı Koruma Havzası’na işyeri ve depo yapan kooperatif, genel kurulda aldığı bir karar ile inşaatları yapma işini İzmir Ticaret Odası eski Başkanı Ekrem Demirtaş'ın sahibi olduğu Ekrem Demirtaş Gayrimenkul ve İnşaat A.Ş.’ye verdi. Genel kurul kararlarında, "Kooperatifin iş ve işlemlerinin takibi, planlama sürecinin yönetilmesi, resmi kurumlar nezdinde çalışmalar yapılması, imarsız arsanın imar, plan proje ve inşaat aşamasına gelinceye kadar olacak çalışmaları için Ekrem Demirtaş Gayrimenkul ve İnşaat A.Ş.ile sözleşme yapılmasına, bu aşamadaki hizmeti için arsa maliyetinin yüzde 5 +kdv bedeli olarak ödeme yapılmasına, inşaat ile ilgili plan, proje, ihale ve inşaat süreçlerindeki (yapı-denetim-personel giderleri, genel giderler hariç), maliyeti üzerinden yapım ve organizasyon bedeli olarak yüzde 15+kdv yapım ve organizasyon hizmeti bedeli ödenmesi ve yukarıda ve yukarıda açıklanan iş ve işlemler için yönetim kuruluna oy birliği ile yetki verildi" denildi.