Kulak ağrılarına dikkat
Bireyin hayat kalitesini bile düşürmeye neden olan, geceleri uyku uyutmayan, konsantrasyon eksikliği yaratan kulak ağrıları, başına gelen herkesi fazlasıyla etkiliyor. Peki kulak ağrısı göz ardı edilecek kadar hafif bir durum mu yoksa sağlığınızı kaybetmenize sebep olacak kadar ciddi bir rahatsızlık mı? Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Serdar Baylançiçek kulak ağrılarının ciddi hastalıkların habercisi olabileceğini söyleyerek, konu hakkında bilgi verdi.
Özellikle yeni başlayan ve şiddetli kulak ağrılarında zaman kaybedilmeden bir hekime başvurulmasının çok önemli olduğunu söyleyen Baylançiçek, kulak ağrısı geliştiğinde bazı hatalı uygulamalardan kaçınılmasının, sorunun ilerlememesindeki önemine dikkat çekti. Baylançiçek, kulak yoluna zarar vereceği ve enfeksiyonun daha da kötüleşmesine sebep olacağı için kulak çubuklarını kesinlikle kullanmaması gerektiğini belirterek, “Bunun yanı sıra kulağa gelişigüzel damlalar damlatmak ve hekime geç başvurmak da tedaviyi hem geciktiriyor hem de olumsuz etkiliyor” diye açıklamada bulundu.
Dış ve orta kulak enfeksiyonlarının, kulak ağrısının en sık görülen nedenlerini oluşturduğuna dikkat çeken Baylançiçek, “Orta kulak enfeksiyonu öncesinde sıklıkla üst solunum yolu enfeksiyonu, burun tıkanıklığı ve burun akıntısı gelişiyor. Kulak ağrısına ateş, halsizlik ve işitme azlığı eşlik ediyor” diyerek tedavide antibiyotiklerin kullanıldığı bilgisini verdi.Genellikle yaz aylarında görülen dış kulak yolu enfeksiyonlarında ağrının kulak kepçesini hareket ettirmekle çok belirginleştiğini ve geceleri arttığını vurgulayan Baylançiçek, “Enfeksiyon ilerledikçe dış kulak yolunda şişme, kulağın tıkanması ve kulak akıntısı gelişiyor. Tedavide antibiyotik içeren kulak damlaları kullanılıyor. Enfeksiyonun ilerlediği durumlarda lokal temizlik ve pansumanlar gibi ek tedavilere ve girişimlere ihtiyaç duyuluyor” diye konuştu.
Kulak kepçesinin delici ve kesici aletlerle yaralanmasının, sıcak ve soğuk nedeniyle travmaya maruz kalmasının da kulak ağrısı yaptığını belirten Baylançiçek, “Dış kulak yolunun sık sık temizlenmesi dış kulak yolunda travmalar oluşturabiliyor ve bu alanlarda ağrının yanı sıra kolayca enfeksiyongelişebiliyor” diyerek bu duruma bir örnek verdi.
Uçak yolculuğu veya dalış sırasında oluşan basınç değişikliğinin kulak zarının gerilmesine ve bunun sonucunda da ağrıya yol açabileceğini belirten Baylançiçek, bunun ana nedenini ise kulak zarı arkasında bulunan hava dolu boşluğun basıncını ayarlayan ve diğer ucu burnun arkasına açılan östaki tüpünün tıkanması olduğunu söyledi. Baylançiçek, “Basınç travmasının şiddetli olduğu durumlarda bazen orta kulak boşluğunda kanama ve sıvı birikimi de gelişebiliyor” diyerek, özellikle uçak yolculuğunda bu tür bir problemle karşılaşmamak için hastayken uçmamanın, uçuş öncesi burun açıcı spreyleri kullanmanın, uçuş sırasında sakız çiğnemenin, yutkunmanın veya yudum yudum su içmenin büyük önem taşıdığına dikkat çekti.