Konak'tan engel tanımayan fidan dikimi
Konak Belediyesi 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında harika bir etkinliğe imza attı. 'Engelsiz Yaşamlara Kök Salıyoruz' sloganıyla Konak Belediyesi 43 tane Erguvan ağacı fidanını toprakla buluşturdu. Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, fidan dikimi esnasında Engelsiz Yaşam Köyü projesinin yılbaşına kadar tamamlanacağı ve yeni yılda hizmet vermeye başlayacağı müjdesini verdi.
Konak’ın Halkapınar Mahallesi’nde gerçekleştirilen fidan dikme etkinliğine Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’un yanı sıra Kent Konseyi Engelli Meclisi üyeleri, Moris Bencuya Özel Eğitim Merkezi, Ahmet Şefika Kilimci Özel Eğitim Merkezi, Konak Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi öğrencileri ile Ege Tüm Engelliler Çevre Kültür Kooperatifi, Görmeyenleri Birleştirme Kültür Derneği, muhtarlar, mahalle sakinleri ve çok sayıda davetli katılım gösterdi.
Fidan dikimi etkinliği öncesinde konuşan Başkan Batur, engelli dostu bir belediye olarak, her zaman engelli hemşerilerinin yanında olacaklarına dikkat çekti. Engelsiz Yaşam Köyü projesinin Konak’ın en büyük ihtiyaçlarından biri olduğunun altını çizen Batur, göreve geldiği ilk günden itibaren projeyi hayata geçirmek için çalışmalara başladıklarını aktardı. Çalışmaların sonuna gelindiği bilgisini paylaşan Başkan Batur, köyün çok yakında hayata geçirileceğinin müjdesini katılımcılarla paylaştı. Bu proje ile Konak’ın en büyük ihtiyaçlarından birinin karşılanmış olacağını kaydeden Başkan Batur, özellikle zihinsel engelli çocukların ve gençlerin eğitimi ile yetişkinlerin hayat entegre olmalarının büyük bir sorun olduğunu ve bu projeyle yeni bir engelsiz yaşam modeline imza attıklarına vurgu yaptı. Batur konuşması sırasında, engelli dernekleriyle irtibatı sağlayacak Engelli Masası’nı da geçtiğimiz ay kurduklarını anımsattı.
PROJE İÇİN ATIL HALDEKİ İKİ BİNA YENİLENDİ
Başkan Batur, Engelsiz Yaşam Köyü projesi hakkında bilgilendirme konuşmasını yaparken, projenin İzmir Kalkınma Ajansı’nın katkılarıyla kurulacağını ve proje için atıl halde bulunan iki binanın yenilendiği bilgisini paylaştı. Yenilenen binalardan birinde, 3-6 yaş arasındaki zihinsel engelli çocukların bireysel eğitimiyle ilgili çalışmalar yapacaklarını aktaran Başkan Batur, çocukların kayıtlarına başladıklarının haberini verdi. Türkiye’de engelli tanısı almış okul öncesi dönemi çocukların gidebilecekleri kreş ve anaokullarının olmamasından yola çıkarak projede, engelli çocukların tam gün süreyle devam edebilecekleri bir kreş ve gündüz bakım evinin yer alacağını söyleyen Başkan Batur, okul öncesi dönemi zihinsel engelli ve otizmli çocukların akranlarıyla bir arada olabilmesi için normal gelişim gösteren çocukların da ücretsiz olarak bu kurumdan yarı zamanlı olarak hizmet alacağını belirtti. Başkan Batur devamında mahalle muhtarlarına seslenerek, mahallelerindeki zihinsel engelli çocukları kendilerine yönlendirmeleri konusunda tavsiyede bulundu. Başkan Batur şu cümleleri kurdu:
“Çocuklarımız evlerinden alınıp, yine evlerine bırakılacak. İkinci binamızda ise 18 yaş üstü gençlerimizin hayata kazandırılması amacıyla mesleki eğitimler vereceğiz. Onların istihdamıyla ilgili problemlerin çözümlerine yönelik de eğitimlerimiz olacak. “
Proje kapsamında köydeki binalardan bir diğerinde, engelli çocuğa sahip olacağı tanısını alan velilerin yaşadıkları şok sürecini atlatabilecekleri psikolojik, hukuksal destek alabilecekleri ve yürüyecekleri yol hakkında destek verecek birimlerin de olacağı bilgisini veren Başkan Batur, ayrıca çocuklar için el becerilerini geliştirebilecekleri beş adet ağaç evden bahsetti.
“Engelli dostu belediye olarak, her zaman yanlarında olacağız” diyen Başkan Batur, daha önce engellilere dönük böyle kapsamlı bir çalışmanın yapılmadığını belirtti. Kendisinin engelliler konusunda çok hassas olduğuna vurgu yapan Başkan Batur, Yol su çalışmaları belediyelerin zaten yapması gereken çalışmalar, belediyelerin sosyal yaşantıya dokunması lazım. Bunların en başında engelli bireylere dönük çalışmalar geliyor. Bu çocuklara sahip çıkmak belediyelerin bir numaralı görevi” dedi.