Kılıçdaroğlu'ndan 4 ayaklı strateji açıklaması
İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi 5. Gününde Millet İttifakı Genel Başkanlarını ağırladı. 'Yeniliğe davet' başlığı altında önemli açıklamalar yapan 6'lı masa liderleri İktisat Kongresinin önemine değindi. 13. Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, değişimin şart olduğunu belirterek, "Ulusal vergi konseyi ve kesin hesap komisyonu kuracağız" dedi.
Zahide ÖZKAN// İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi 5. gününde İzmir Adnan Saygun Gösteri ve Sanat Merkezi'nde devam ediyor.
İktisat Kongresine, Millet İttifakını oluşturan 6 parti’den 5’inin Genel Başkanı katılım sağlarken, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i temsilen İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özlale katıldı.
Kongre’nin açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ardından, 13. Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ve sırasıyla parti liderleri konuşmalarını gerçekleştirdi.
CHP Genel Başkanı ve 13. Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, ikinci yüzyılı birlikte inşa edeceğiz diyerek Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün sözlerini hatırlattı. Kılıçdaroğlu, ekonomik bağımsızlık üzerinden 4 ayaklı bir strateji açıklayarak , güçlü demokrasi,sosyal devlet,üreten Türkiye ve sürdürülebilirlik vurgusu yaptı.
Kılıçdaroğlu; " İşimizin kolay olduğunu kime düşünmesin, ancak birinci yüzyılın iktisat kongresinde onlar da işlerinin kolay olmadığı biliyorlardı. Zor zamanlardan geçiyoruz. 6 lideri bir araya getiren felsefede demokrasi yatıyor.Kuvvetler ayrılığını getirmeliyiz.Demokrasinin gelişmediği hiçbir ülke gelişmemiştir. Dünyaya baktığınızda kişi başına gelirin en yüksek olduğu ülkelerin tümünde güzel bir demokrasi anlayışı ve geleneği vardır. Biz de demokrasimizi geliştirmek zorundayız. Yasama, yargı ve yürütmeyi sağlıklı işleyen, birbirini denetleyen güçler haline getirmek zorundayız. Sağlıklı işleyen hiçbir demokraside denetimsiz alan yoktur. Her bir alan mutlaka denetlenir. Tbmm mi?, o da Anayasa mahkemesi tarafından denetlenir. Medya'nın özgür olmadığı yerde de demokrasi olmaz. Demokrasi dediğimiz işin özünden denetlenebilir olmasıdır. "
İktidar sahipleri halka hesap vermiyorsa orada demokrasi yoktur diyen Chp Lideri Kılıçdaroğlu,güçlendirilmiş parlementer sisteme geçerken ulusal vergi konseyi kuracaklarını kaydetti. Kılıçdaroğlu, " 85 milyon toplanan vergilerin nereye gittiğini bilecek. Siyasi etik kanunu çkartacağız. Eğer siyaset ahlak zemininde yürürse pek çok sorun çözülür. Siyaset ile halk arasındaki düzenin bozulması bu yasanın eksikliğindendir. Harcanan paraların sağlıklı bir şekilde hesabının verilmesi lazım. " ifedelerini kullandı.
Kılıçdaroğlu, TBMM'de Plan ve Bütçe Komisyonu dışında Kesin Hesap Komisyonu kuracaklarını belirterek, bu komisyonun başkanının da ana muhalefet partisinden olacağını da kaydetti.
"Hedefimiz üreten Türkiye"
Herkes üretim zincirinin önemli bir halkası olacak diyen Kılıçdaoğlu üreten Türkiye vurgusu yaptı. " Herkesin ürettiği bir Türkiye güçlü Türkiye'dir.21. yüzyıldayız neyi nasıl üreteceğimizi çok iyi bilmek zorundayız. 21. yüzyılın ekonomisi artık tarım ve sanayi ekonomisi değil bilgi ekonomisidir. Hangi ülke bilgi üretirse kalkınır ve büyür. Biz bunu üniversitelerde yapacağız. Bizim iktidarımızda her türlü düşünce özgürce karşılanacaktır. Üniversiteler birer bilgi yuvası olacak. Bilgi,teknoloji üreten bir Türkiye hedefimizi gerçekleştireceğiz. Katma değeri yüksek ürün üretmeliyiz. Biz başkalarının pazarı değil, biz dünyaya mal üreten bir ülke olacağız."
Sosyal devlet vurgusu
Hiç bir çocuğun yatağa aç girmediği Türkiye'yi demokrasi ve sosyal devletle yeniden inşa edeceklerini belirten Kılıçdaroğlu, "Türkiye'de sosyal devlet yara almış durumdadır.Güçlü bir sosyal devlet inşa edemesseniz toplumun bir kesimi yoksul, bir kesimi varsıl olursa orada huzur olmaz. Aile destekleme sigortası yapacağız,her bireyin her ailenin güvencesi olacak. İnsan onuruna yakışır bir düzen inşa edeceğiz" dedi.
Sürdürülebilirliğide temel şartları arasına aldıklarını belirten Kılıçdaroğlu,"Sürdürülebilirliğin kilit anahtarı devlete liyakattir yani birikimli insanların devlet yönetiminde olmasıdır. Dünya'da bilim ve teknolojide büyük değişimler oluyor bu değişimlere ayak uydurmak zorundayız. Değişime, dönüşüme, atılıma öncülük yapan bir Türkiye'yi, sadece kendi bölgesinde değil, gerektiğinde dünyada öncülük yapan bir Türkiye'yi inşa etmek istiyoruz" dedi.
Kılıçdaroğlu, eğitim sisteminde köklü değişiklikler yapacaklarını belirterek, "Çocuklarımız neyi merak ediyorlarsa, araştırabilecekleri alanlar, onları suçlamadan, onları cezalandırmadan, 'Neden soru soruyorsun?' demeden, ne kadar çok nitelikli soru sorabilirlerse eğitimin de o kadar değerli olduğunu göreceğiz. Bu, sürdürülebilirliğin liyakatle beraber temel anahtarlarından birisidir." diye konuştu.