Karşıyaka'dan "Beş Yıllık Stratejik Plan"
Karşıyaka Belediyesi, 'Katılımcılık' anlayışı ve 'ihtiyaca göre hizmet üretme' ilkesi esas alınarak hazırlanan, ilçenin gelecek 5 yılına yön verecek 2020 - 2024 Stratejik Plan çalışmalarına ilk adımı attı. 'Beş Yıllık Stratejik Plan' Karşıyaka Belediye Meclisi tarafından oy birliği ile kabul edildi.
Geçtiğimiz aylarda Karşıyaka Belediyesi tarafından başlatılan Stratejik Plan hazırlıkları, akademisyenler, meslek odaları, kooperatifler ve sivil toplum örgütlerinin katılımıyla bir Arama Konferansı düzenlenerek gerçekleştirildi. Çalışmalar kapsamında toplam 1553 kişi ile anket yapıldı ve sürecin işlemesinde dernekler, muhtarlar ve meclis üyeleri ile toplantılar yapılarak, her kesimin sürece dahil olması elde edildi. Yapılan araştırmaların verileri sonucunda Karşıyaka için bir planlama stratejisi hazırlandı. Bu stratejik plan ile Karşıyaka’nın, tarihi ve kültürü korunarak daha güçlü şekilde geleceğe taşınması hedefleniyor.
Oluşturulan plan kapsamında kamu kaynaklarının en verimli şekilde kullanılması; şeffaf ve hesap verebilen bir yönetim anlayışı ile hareket edilmesi, temel amaç olarak belirlenirken, her kesimin hizmetlerden eşit pay alması önemli bir madde olarak gündeme geldi. Ayrıca plan içeriğinde sağlıklı ve yaşanabilir bir kent yapısının oluşturulması; sürdürülebilir ve sağlıklı çevre anlayışla hizmet ve projeler üretilmesi; kültür, sanat ve spor yaşamının zenginleştirilmesi; daha güçlü bir toplum için sosyal hizmetlerin arttırılması hedefleri yer alıyor.
Oluşturulan Stratejik planlar dahilinde öncelik olarak önümüzdeki beş yıl içerisinde sürdürülebilir bir çevre için İklim Eylem Planı ve Sıfır Atık Yönetim Sistemi’nin tamamlanması, yeni bir Güneş Enerjisi Santrali kurulması çalışmaları planlandı. Çevre projelerinin yanı sıra insan ve kente de yatırım yapılacak. Kişi başına düşen yeşil alan miktarının 4.66 metrekareden 5.66 metrekareye çıkarılması, 7 sağlık merkezi, 5 otopark, cemevi, buz pisti, kent ve kurtuluş tarihi müzesi, kültürevi, sergi sarayı ve kent kütüphanesi ile 33 adet park yapılması, toplanan günlük çöp ve moloz miktarının 357 tondan 411 tona çıkarılması, 17 festival düzenlenmesi, Güzel Sanatlar Parkı’nın revizyonu, uluslararası iş birliklerinin artırılması, teknolojik yapının geliştirilmesi, dijital arşiv kurulması, mobil uygulama ve bilgilendirme servislerinin çoğaltılması gibi çalışmalar plan dahilinde projelendirilecek.
Karşıyaka Belediye Başkanı Doktor Cemil Tugay, imar planlarının yenilenmesini ve kentsel dönüşümü çok önemsediklerini belirterek, önümüzdeki beş yıl için halkın ihtiyacı ve talebi olan gerçekçi hedefler koyduklarını vurguladı. Üç tane anaokulu yapacaklarını ve bunlar ender rastlanan türde anaokulları olacağını, özel anaokullarında dahi karşılığının bulunmayacağını söyleyen Başkan Tugay, “Örnekköy, Cumhuriyet ve Şemikler Mahallelerimize bu okulları kazandıracağız. Plana bakarsak alt yapı ve ulaşım konularında eksik görülebilir ancak bu alanlarda yetki Büyükşehir Belediyemizde” diye konuştu. Geçtiğimiz günlerde İzmir Büyükşehir Belediyesi Tunç Soyer ile bir toplantı gerçekleştirdiklerinin haberini veren Başkan Tugay, beklentilerini ve taleplerini anlattıklarını söyledi. Başkan Tugay ayrıca şunları söyledi:
“Kemal Baysak Bulvarı Projesi’nin çok önemli olduğunu savunduk. Çevre Yolu’nda tepeleri sahillere bağlayacak bir üst yol, bağlantılarıyla beraber 6 - 7 mahalleyi ilgilendirecek ve bunu çok önemli bir proje olarak görüyoruz. Serinkuyu kavşağında trafik düzenlemesi, Nergiz, Ordu Caddesi ve kentin ana arterlerindeki otopark ihtiyacımızı ilettik. İZSU’nun, İZBETON’un yapacakları, Bostanlı ve Karşıyaka İskelelerinin yeniden düzenlenmesi, Deniz Taksi uygulaması ile Tramvay ve İZBAN son duraklarının birleştirilmesi, tramvayın son durağının bölge hastanesine kadar uzatılması ve İZBAN’ın yer altına alınması gibi taleplerimizi ilettik. Büyükşehir’in Stratejik Planı ile bizim Stratejik Planımız senkronize şekilde ilerleyecek”