Hareketsizlik, kronik yorgunluğa neden oluyor
Her yıl ofis çalışanları için 23-29 Eylül tarihleri arası 'Ofiste Sağlık Farkındalık Haftası' olarak anılıyor. Ofis ortamında çalışan kişilere ve çok sık rastlanan omuz, sırt, kol ve el sorunlarına dikkat çekmek için anılan hafta ile konu hakkında farkındalık arttırılma amaçlanıyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Arel Gereli, 'Ofiste Sağlık Farkındalık Haftası' kapsamında, önemli önerilerde bulundu.
“KENDİ KENDİNİZE DİK DURMAYA ÇALIŞIN”
Özellikle uzun süre öne eğik çalışan kişilerin; hem kendilerini hem de kürek kemiklerini daha dik konumda tutmalarının şart olduğunu belirten Gereli, kürek kemiğinin öne doğru tutulması çevreleyen kasların uyumunu bozarak ağrıya neden olduğunu bildirdi. Gereli, “Dahası bu kasların uyumsuz çalışması uzun dönemde omuzda kas yırtığına yol açabiliyor” diyerek, omuzda kas yırtığının ise kendini gece ağrısı ve hareket kaybı ile gösterdiğini ifade etti. Bu nedenle insanların dik durmayı tercih etmeleri gerektiğini vurgulayan Gereli, “Kendi kendinize dik durmaya çalışın” dedi.
KOLLAR RAHAT POZİSYONDA OLMALI
Önerilerine devam eden Gereli, bilgisayar başında çalışan kişilere, bilgisayarın ekranı göz hizasında, klavyede kolların rahat pozisyonda olacak şekilde gövdeye yakın tutulması gerektiğini bildirdi. Klavyeye doğru uzanarak omuzların öne doğru açılandırmasından kaçınılması gerektiğini ifade eden Gereli, “Klavye ve farenin kol eklemlerinizi bükük tutmayı engelleyecek mesafede olmasına özen gösterin” diye konuştu. Gereli ayrıca, dirsek ve el bileklerinin bükük durumda uzun süre kalmasının bu bölgelere komşu sinirleri sıkıştırarak ellerde uyuşma, ağrı ve güç kaybı ile sonuçlanabildiği bilgisini verdi.
“OFİS ÇALIŞANLARI BİRBİRİNİ UYARMALI”
Hareketsiz kalmanın hareket etmekten daha zor olduğuna değinen Gereli, “Çünkü hareketsiz kalmak için kaslarımızı devamlı kasılı tutmamız gerekir” diyerek, bu nedenle ofis çalışanlarının bütün gün oturdukları halde kronik yorgunluk çektiklerinin altını çizdi. Hareketsiz kalmanın sonucu olarak ise Gereli, omuz ve kolları sabit tutmak için bu bölgedeki kasların devamlı kasılı durmasının spazm ve ağrıları ortaya çıkaracağını söyledi. Ayrıca Gereli, ofis çalışanlarına 30 dakikada bir üç dakika dolaşmalarını önerdi.
Gereli önerilerinde, iletişim araçlarının gereksiz kullanımının da zararlı olduğuna değindi. Cep telefonunun amacı dışında ve aşırı kullanımı, iletişim için yazılı mesaj kanallarının tercih edilmesi, özellikle el ve ön kol bölgesi eklem ve kaslarda kronik ağrıya yol açtığını ifade eden Gereli, bir anlamda onların kullanım ömrünü tükettiğini vurguladı ve bu nedenle iletişim araçlarının günlük yaşantıda gereksiz yere kullanmamaya çalışılmasına dikkat çekti. Ne kadar dikkat edilirse edilsin günün yoğunluğu içinde bu noktaların gözden kaçırılabildiğini vurgulayan Gereli, “O nedenle ofis çalışanları birbirlerini uyarmalı, farkındalığı artıracak şekilde birbirlerini motive etmeliler. Çünkü emin olun iş arkadaşlarınız da sizin çektiğiniz ağrıları çekiyor” şeklinde açıklamada yaptı.
Son olarak Gereli, gün içinde çekilen ağrıların iş çıkışı veya tatil dönemlerinde rahatlayabildiğine dikkat çekerek, bunun sebebini, soruna maruz kaldığınız süre bittiğinde eklemler, kaslar, tendonlar ve sinirler kendini toparlayabiliyor olmasına bağladı. Ancak ağrıların gece de devam ettiği takdirde vücudunun iyileştiremediği bir durumun söz konusu olabileceğini vurguladı. Bu sebepten dolayı Gereli, “Omuz, kol ve ellerinizde gece ağrısı varsa mutlaka bir uzmana başvurun” önerisinde bulundu.