Hamilelikte Kafeine Dikkat!
Hamilelik dönemi oldukça heyecan verici bir süreç olmakla birlikte, dikkat edilmediği durumlarda birçok sağlık problemini de beraberinde getirebilir. Bu özel zamanları en rahat ve sağlıklı şekilde atlatmanız için dikkat etmeniz gereken önemli konular bulunuyor. Bu konular arasında beslenme de ilk sıralarda yer alıyor. Dengeli beslenmenin önemli olduğu kadar bazı yasaklarla da karşı karşıya kalınabilir.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Çiğdem Yavuz Yurtsever, yasak listesinde yer alan kahve ilgili bilinmesi gerekenleri sizler için anlattı. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki, hamilelik dönemi boyunca günde 200 mg’a kadar alınan kafeinin bebeğe zararı yoktur. Bu oran günde yaklaşık 2 fincana denk gelse de bizim düşüncemiz bir bardak kahvenin yeterli geleceği yönündedir. Çayda ise kafein miktarı kahvenin yarısı olduğuna göre günde 3-4 bardak çay içmenin bebeğe bir zararı yoktur.
Olası risklerin önüne geçin…
Hamilelik süresince kahve içmek üzere birçok araştırma yapılmıştır. Vücuda alınan kafein oranının, bebek gelişimini hangi mekanizmayla etkilediği ortam olarak saptanamamaktadır. Anne adaylarının; fiziksel, biyolojik, metabolik, çevresel ve genetik etkenleri oldukça değişkendir. Bu sebeple bu sorunun cevaplanması zordur. Ancak yapılan araştırma sonuçları göstermiştir ki hamileyken kahve içmenin Anne karnında gelişim geriliği (SGA) %10 oranında artış görülmüştür.
Araştırmalar gösteriyor ki, kafein, idrarla kalsiyum, magnezyum, potasyum ve sodyum gibi minerallerin atımını da attırıyor. Fazla miktarda kafein alımının kalsiyum emilimini olumsuz yönde etkilediği bulunmuştur. Bu nedenle kafein osteoporoz oluşumunda primer bir risk faktörü olarak kabul edilmiştir.
Kafeinsiz kahveler de olumsuz etkiler yaşatır mı?
Yapılan birçok araştırma göstermiştir ki, hamilelik döneminde vücuda alınan kafein miktarı hamilelik sürecini olumsuz etkileyebiliyor. Özellikle düşük riski de dahil olmak üzere bebeğin gelişimi üzerinde sorunlara yol açabiliyor. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta daha önce de dediğimiz gibi alınan kafeinin miktarıdır.
Kafeinin vücut üzerinde bazı etkileri vardır. Bu etkiler genellikle uykusuzluk, gerginlik olarak kendini gösterir. Emziren annenin belirlenen ölçünün üstünde kafein alması, bu kafeinin emzirme yoluyla bebeğe geçmesine sebep olur. Özellikle erken doğan bebekler çok az miktarlardaki kafeine karşı bile fazla duyarlıdırlar. Bu durum hem bebeğin sağlığına hem de yetişkinlerde görülen etkilerin bebekte görülmesine sebep olur. Yani bebeğin sürekli ağlaması, geceler boyu uyumamasının sebebi annenin içtiği kahvenin süt yoluyla bebeğe geçmesinden kaynaklanıyor olabilir.