Germiyan'da 100 adet zeytin ağacı filizi dikildi

01 Aralık 2019 - 22:54

Türkiye, bu yıl dokuzuncu kez 'Dünya Zeytin Günü'nü kutladı. Çeşme Belediyesi ise bu özel günü Germiyan'da 100 adet zeytin ağacı filizi dikerek kutladı.

Türkiye’nin ve özellikler İzmir’in önemli tarım ürünlerinden olan zeytin ülkemiz için büyük önem arz ediyor. Bu yılz dokuzuncu kez Türkiye, “Dünya Zeytin Günü”nü çeşitli etkinliklerle kutladı. İzmir’in Çeşme’si ise bu yıl bu özel günü 100 adet zeytin ağacı filizi dikerek günün anlam ve önemini kavradı. Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, zeytin ağacının çocuklara bırakacakları en önemli miras olduğuna dikkat çekti.
Çeşme Belediyesi, Çeşme’yi  turizmde olduğu gibi tarımda da Ege’nin lokomotifi yapmayı hedefliyor. Bu kapsamda çalışmalarını sürdüren Çeşme Belediyesi, İzmir’in en önemli tarım ürünlerinden olan zeytinin dünyada kutlanılan gününe özel etkinlikler düzenledi. Çeşme Belediyesi Ekrem Oran’ın yanı sıra organize edilen etkinliklere Cumhuriyet Halk Partisi Çeşme İlçe Başkanı Sait Kavasoğullar, Germiyan Mahalle Muhtarı Şadan Kaya, belediye meclis üyeleri ve çok sayıda vatandaş da katılım gösterdi. Nedim Emekçiler’in, “Ölmez Ağaç Zeytin” adlı Antik Çağ’dan günümüze zeytin ve zeytinyağının şiir ve fotoğraf sunumunun gerçekleştirildiği etkinlik Germiyan Köy Kahvesi’nde düzenlendi. Etkinlikte, Zeynep Aktürk “Zeytin ve Zeytinyağı’nda Doğru Kalite Üretim Yöntemleri” adlı sunumunu katılımcılarla paylaştı. Sunumların yanı sıra zeytin ve zeytincilikle ilgili uzman kişilerle söyleşilerde etkinliğe ayrı bir hava kattı. Ziraat Yüksek Mühendisi Ahmet Keçeci “Çeşme’de Zeytincilik”, Çeşme Ziraat Odası Başkanı Süleyman Özer “Hurma Zeytin”, Çeşme Belediyesi Tarım ve Hayvancılık Projeleri Sorumlusu Kazım Beyaz da, “Çeşme Belediyesi Zeytincilik Projeleri konulu söyleşileri katılımcıyla buluştu. Katılımcıların yoğun ilgisinin olduğu Dünya Zeytin Günü kutlamaları kapsamında, Zeytindostu Derneği tarafından Germiyan Un Değirmeni’nde açılan “Zeytin” konulu resim sergisi ise göz doldurdu.
Etkinlikte, serge açılışının ardından 100 adet zeytin ağacı filizi, Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, meclis üyeleri ve Çeşmeli vatandaşlar tarafından dikildi. Başkan Oran, gerçekleştirdiği konuşmasında ise zeytin ağacının çocuklara bırakılan en güzel miras olduğuna vurgu yaptı. Zeytinin refahın, bolluğun, adaletin, sağlığın, zaferin, yeniden doğuşun sembolü olduğunu kaydeden Başkan Oran, atalarımız tarafından bize bırakılan ölümsüz ağaçlara sahip çıktıklarını söyleyerek, “Bugün Dünya Zeytin Günü kutlamaları kapsamında Germiyan’da 100 adet zeytin ağacı fidanı dikerek, bu ağaçları çocuklarımıza miras bırakmak istedik” diye konuştu.