ESİAD'dan STK'lar için girişim

16 Eylül 2019 - 20:05

'Daha Güçlü Sivil Toplum İçin Rota Ege Bölgesi' projesinin açılış toplantısı İzmir, Karaca Otel'de gerçekleştirildi. Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ESİAD) tarafından düzenlenen toplantının ortaklığını Denizli Sanayici ve İşadamları Derneği (DESİAD) üstlenirken, ortaklığını ise Yaşar Üniversitesi yaptı.

ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Fadıl Sivri açılış konuşmasında, Ekim ayında Ankara’da bir ofisin açılacağının haberini verdi. 

Sivri, “Bu ofisle bölgemizdeki STK’ların kamu ile ilişkilerini güçlendirerek karar alma sürecine katılımları konusunda destek olacağız. Bu çerçevede Ankara’ya çalışma ziyaretleri de gerçekleştireceğiz. Ofisimiz bültenler ve raporlar hazırlayacak” diye konuştu.
“STK’LAR VATANDAŞ İLE DEVLET ARASINDA KÖPRÜ”

 Katılımcı demokrasilerde STK’ların bir işlevinin de vatandaş ile devlet arasında köprü rolü oynaması olduğunu belirten Sivri, STK’ların farkındalık yaratarak toplumu daha duyarlı hale getirme, kamusal alana yönelik sorumluluk bilinciniaşılama ve üyelerini aktif kılma işlevine sahip olduğunu vurguladı. Bu bağlamda, katılımcı demokrasilerde STK’lardan, vatandaş ile devlet arasında köprü rolünün oynaması beklenmekte olduğunu söyleyen Sivri, bu işleve sahip olan projelerinin ise 15 ay süreceği bilgisini verdi. Proje kapsamındaki kentler olan İzmir, Denizli, Muğla ve Afyonkarahisar’da STK’larla anketler yoluyla durum tespiti yaptıklarını ifade eden Sivri, “Şimdi yönetsel ve finansal sürdürülebilirliği sağlayacak stratejik planlama ve proje döngüsü yönetimi eğitimleri vereceğiz. İlkini 2-4 Ekim’de Muğla’da başlatacağız” diye konuştu. 

Aynı coğrafyalardaki iş insanlarının kaygılarının ve sorunlarının genellikle birbirine yakın olduğunun altını önemle çizen DESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Okan Konyalıoğlu ise, bu sorunların çoğunun yurtiçi ve yurtdışındaki dalgalanmalardan kaynaklandığına değindi. Konyalıoğlu,”Yurtdışındaki dalgalanmaları çözmekte sıkıntı yaşıyoruz ama bizim etkileyebileceğimiz durumlar var” diyerek, süreklilik sağladıkları bir birliktelikle bu zorlukları daha kolay aşacaklarının açık olduğunu belirtti.

ANKARA’DA OFİS

Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdür Vekili Bülent Özcan ise, Ege’deki STK’ların kapasitelerinin artırılması ve özellikle  Ankara’da seslerinin daha fazla duyurulması için bu projenin hazırladığına dikkat çekti. Avrupa Birliği’nde farklı sektörlerin ya da bölgelerin Brüksel’de lobi yapmalarının alışılmış bir durum olduğunu belirten Özcan, bu kapsamda atılacak adımla Egeli STK’ların da TÜSİAD, TİSK gibi Ankara’da çalışmalarını yürütecekleri bir ofislerininolacağının haberini verdi. 

 

 

“TÜRKİYE’DE KANUN İLE KURULMUŞ ODALARIN STK KURULUŞU YOK”

Toplantıda, TÜSİAD Genel Sekreteri Dr. Bahadır Kaleağasıise “Sivil Toplumun Gücü Neden Önemli” konusunda sunum yaptı. Türkiye’deki sivil toplum algısının tam oturmadığına dikkat çeken Kaleağası, Türkiye’de kanun ile kurulmuş Odaların sivil toplum kuruluşu olmadığını belirtti. Sivil toplumun en önemli özelliğinin gönüllülük olduğuna değinen Kaleağası, “Sivil toplum içindeki üyeler gönüllü olarak üye olurlar ve o kurumun hedefleri doğrultusunda gönüllü olarak çalışırlar. Sivil toplum demokrasinin olmaz ise olmazıdır” diye açıklamada bulundu.