Ege Üniversitesi Hastanesi'nden bir ilk
Ege Üniversitesi, devletin tersine beyin göçü projesini hayata geçirmeye hazırlanıyor. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak proje ekibini ziyaret ederek bilgi aldı.
Çalışmalarını yurtdışında sürdürün bilim insanları için cazibe merkezi olmaya başlayan Ege Üniversitesi, son iki yılda gelişen bilimsel iklime, tersine beyin göçü politikasını da ekledi.
TÜBİTAK ve Ege Üniversitesi’nin destekleriyle, Ege Üniversite Hastanesi’nde Türkiye’nin ilk akciğer görüntüleme laboratuarı kurulacak. Proje kapsamında kurulacak laboratuar için, Oxford Üniversitesi’nden istifa ederek çalışmalarını Ege Üniversite’nde sürdüren Dr. Özkan Doğanay başkanlığında farklı disiplinlerden bilim insanları bir araya geldi.
Rektör Budak konuyla ilgili şunları söyledi:
“TÜBİTAK nezdinde başlayan tersine beyin göçü, bilimsel iş gücü, insan kaynağı seferberliğini Ege Üniversitesi olarak biz de bugün Özkan Hocamızla birlikte yaşıyoruz. Özellikle medikal görüntüleme gibi ülke olarak dışarı bağımlı olduğumuz bir alanda Oxford Üniversitesinde kariyer yapmış, bu konunun uzmanı bir Türk bilim insanını ülkemize kazandırmanın gururunu yaşıyoruz. Hastanemizde medikal görüntülemeye dair birçok alanda tecrübesinden yararlanacağımız hocamız ile birlikte bir çalışma grubu oluşturduk. Buradaki çalışmalarımız ülkemizin ekonomik anlamda daha da güçlenmesine katkı sunacak. Hocamıza üniversitemize hoş geldiniz diyorum. Kendisine ve bu projede yer alacak akademisyenlerimizebaşarılar diliyorum, hayırlı uğurlu olsun.”
“DÜNYADA İLK OLAN ONLARCA ÇALIŞMAYA ORTAM SAĞLAYACAK”
Daha öncesinde Oxford Üniversitesi’nde çalışmalarını sürdüren fakat istifa edip Ege Üniversitesi çatısı altında bilime katkı sağlama kararı alan Dr. Özkan Doğanay ise konuşmasında Laboratuvar Projesi hakkında bilgi verdi. Ege Üniversitesi’nde, Türkiye’de ilk, Dünyanın ise ilk beş kurumu arasına girecek bir görüntüleme merkezini oluşturacaklarını söyleyen Doğanay, Türkiye’nin sağlık ve teknoloji alanındaki gelişimine büyük katkılar sağlayacak olan bu projenin ileriki yıllarda Dünyada ilk olacak onlarca çalışmaya ortam sağlayacağını belirtti. Astım, KOAH, akciğer kanseri gibi her dört kişiden birini etkileyen yaygın hastalıkların erken tanı ve teşhisini kolaylaştırarak, sağlık ve teknoloji alanlarında ülke ekonomisine büyük bir katma değer sağlamayı hedeflediklerinin altını önemle çizen Doğanay, “Kuracağımız laboratuvar, bu konuda çalışma yürütecek fen bilimleri ve mühendislik alanlarında kalifiye insan yetiştirilmesine de katkı sağlayarak yeni iş imkânları yaratacaktır. Değerli Hocalarımın da destekleriyle bu laboratuvar ülkemiz için gurur kaynağı olacak ’’ dedi.