Dokuz Eylül'de Yemek İhalesi Skandalı

27 Eylül 2024 - 09:58

Yaklaşık 70 bin personeli bulunan Dokuz Eylül Üniversitesi'nde dört kez adrese teslim yemek ihalesi yapıldı. Rektör Prof. Dr. Bayram Yılmaz'ın talimatıyla gerçekleştirilen açık ihale ise iki kez iptal edildi. İptal edilen ihaleleri önceki şirketin alamadığı ortaya çıktı.

(HABER MERKEZİ)---İzmir'in köklü üniversitelerinden birisi olan 70 binin üzerinde personeli bulunan Dokuz Eylül Üniversitesi'nde yemek ihalesi kör düğüm oldu. Şimdiye kadar üst üste 4 kez yapılan ihaleyi Ankara merkezli Seç-San Yemek Şirketi aldı.  EKAP  (Elektronik Kamu Alımları Platformu) kayıtlarına göre Kamu İhale Kanunu’nda “afet ve acil” durumlarda ihalelerin hızlı yapılması için kullanılan ve kamuoyunda “adrese teslim ihale yöntemi” olarak bilinen 21’inci maddenin b bendinde düzenlenen ihale yöntemini kullanılarak gerçekleştirilen ihaleler tartışmalara neden olmuştu. 
 
REKTÖRDEN MÜDAHALE
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçtiğimiz ay üniversite rektörlüğüne atanan Prof. Dr. Bayram Yılmaz davet usulü ihale yönteminden vazgeçme kararı aldı. Göreve geldikten kısa süre sonra uygulamaya konulan yeni formül kapsamında iki kez ihale yapıldı. Dikkat çekici bir şekilde iki ihale de yan firmaların itibarıyla ilgili daire başkanlığının önerisi sonrasında ihale komisyonu tarafından iptal edildi. Yapılan iki açık ihaleyi daha önce dört kez davetiye yöntemiyle alan Seç-San Şirketi'nin alamadığı ortaya çıktı. 
 
SORUŞTURMA DETAYI
Dokuz Eylül Üniversitesi Genel Sekreteri Engin Basmacı'nın koordinasyonunda yürütülen çalışmalarda ihale şartnamesini aynı zamanda akrabası da olan Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı sözleşmeli personeli Nebahat Öncel'in hazırladığı öğrenildi. Üniversiteden önce İzmir İl Sağlık Müdürlüğü'nde çalışan Öncel'in yemek ihalesi nedeniyle soruşturma geçirdiği belirtildi. Basmacı o dönem, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü'nde Destek Hizmetleri Başkanı olarak görev yapıyordu. 
 
AVM'DE BULUŞTULAR İDDİASI 
Öğrenci olayları ve yemekhanede fahiş fiyat artışlarıyla gündeme gelen yemek ihalelerini alan şirketin üniversite içinde korunduğu iddiaları YÖK'e kadar taşındı. Üniversite üst kurullarında konuşulan ihale sürecinde Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanı Mücahit Vural'ın da ayrıca kampüs dışında alışveriş merkezlerinde şirket yöneticileriyle bir araya geldiği yemek yiyip, daire başkanına alış veriş yaptıkları dile getirildi. İhale öncesi ve sonrasında yapılan görüşmelerin sıklığı dikkat çekti. 
 
KANTİN KIYAĞI
Öte yandan Buca Tınaztepe Kampüsü'nde, ihalelerin şartnamesini hazırlayan Basmacı'nın yakını Öncel'e kantin-restoran verildiği ortaya çıktı. Üniversite ile kendi arasında sözleşmesi bile bulunan kiralama işlemini yapan Öncel'in yemek ihaleleri sürecinin ardından üniversiteyle ilişiğini kestiği belirlendi. Kampüste faaliyetle bulunan tesisin adının Neba-Tat olması da şaşkınlık yarattı.