Doğalgaz Zammı, Sanayicinin Belini Büküyor
BOTAŞ tarafından 1 Kasım 2021 tarihi itibarıyla sanayi abonelerinin kullandığı doğalgaza yüzde 48, elektrik üretim santrallerinin kullandığı doğalgaza yüzde 46 oranında zam yapılması, sanayicilerin üretim maliyetlerini olumsuz etkilerken, Üretici Fiyat Endeksi'ne de artış olarak yansıyacak.
Zam kararları ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Ege Plastik Sanayicileri Derneği (EGEPLASDER) Yönetim Kurulu Başkanı ve Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Başkan Yardımcısı Şener Gençer, sanayicilerin girdi maliyetlerinde çok önemli bir yer tutan doğalgaz ve elektrik fiyatlarındaki artışların, küresel piyasalarda rekabet etmek zorunda kalan sanayicilerin belini daha da bükeceğini ifade etti.
TÜFE-ÜFE MAKASI AÇILIYOR
1 Ocak - 31 Ekim 2021 tarihleri arasında doğalgaza yüzde 17.7, elektriğe yüzde 22 zam geldiğini anımsatan Gençer, “1 Kasım itibarıyla sanayicinin kullandığı doğalgaza gelen yüzde 48,4 zam, kaçınılmaz olarak üretim maliyetlerine ve enflasyona yansıyacak. Eylül ayı itibarıyla tüketici enflasyonu yüzde 19,58 iken Yurt içi Üretici enflasyonu yüzde 43,96 olarak gerçekleşiyor. İki veri arasındaki iki buçuk kata yakın artış bizleri düşündürüyor. Bu hafta açıklanacak Ekim ayı enflasyonunda bu makasın daha da açılmasından endişe duyuyoruz. Üreticiler önünde sonunda bu maliyet artışlarını fiyatlarına yansıtmak zorunda kalacaklar. Bu da tüketici enflasyonunun artması anlamına gelecek.” dedi.
Türkiye’de 2010’lu yılların başında, elektrik üretiminde doğalgazın payının yüzde 50’yi aştığını, sonraki yıllarda yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırımlarla bu oranın yüzde 20’lere çekildiğini hatırlatan Şener Gençer, şu değerlendirmeyi yaptı:
ELEKTRİK FİYATINA DA YANSIYACAK
“Son iki yılda kuraklık nedeniyle elektrik üretiminde doğalgazın payının yeninden yükseliş eğilimine girdiğini gözlemliyoruz. Doğalgaz çevrim santrallerinin kullandıkları gaza yapılan zam, kısa bir süre sonra konut ve işyerlerinin kullandıkları elektrik fiyatlarına zam olarak yansıyacak. Bu kaçınılmaz bir durum. Özellikle tüm faaliyetleri kayıt altında olan ve organize sanayi bölgelerinde üretim yapan sanayicilerin girdi maliyetlerinin üretimi engelleyici seviyede olmaması ve sübvanse edilmesi gerekiyor. Bugün kronik hale gelen işsizliğin sürdürülebilir çözümü, sanayi yatırımlarındaki artışa bağlı. Gençlerimize yeni iş sahaları, yeni istihdam olanakları sağlamak istiyorsak, sanayi tesisleri kurmamız ve işletmelerimizi rekabetçi bir üretim yapısında tutmamız şart. Ülkemizde maalesef bu yapının giderek bozulduğunu gözlemliyoruz.”
EGEPLASDER Yönetim Kurulu Başkanı Şener Gençer, plastik sanayicilerinin elektrik ve doğalgazın yanında, en önemli sıkıntısının hammadde olarak kullanılan petrokimya ürünlerinde, küresel emtia fiyatlarındaki yükselişe paralel olarak son bir yılda yaşanan yüzde 200’ün üzerindeki artışlar olduğuna dikkat çekti.
Gençer, sanayici için döviz kurunda yaşanan iniş çıkışların, üretimin sürdürülebilirliği ve öngörülebilirliği açısından ciddi sorun yarattığını kaydetti.