DEÜ'den çevre farkındalığı
Geri dönüşüm konusunda bilinç yaratmak adına dünya genelinde bir çok proje geliştirilirken, bu konu hakkında bir gelişme de Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nden geldi. DEÜ Mühendislik Fakültesi doğal kaynakların hatalı kullanımı dünyayı günbegün tükettiğine dikkat çekerek, kendi imkanlarıyla geliştirdiği organik atıktan gübre elde etti. Bu işlemi sıfır atık projesi kapsamında gerçekleştirdi.
Türkiye’nin genç nesillere daha teniz bir dünya bırakmak amacıyla başlattığı “Sıfır Atık Hareketi”ne dahil kurumlardan olan Dokuz Eylül Üniversitesi, yıl içinde gerçekleştirdiği toplantılar, seminerler ve sempozyumlarla öğrencileri, ve üniversite personelleri ile akademisyenleri çevre gönüllüsü olması için teşvik etmeye devam ediyor. Proje kapsamında yapılan çalışmaların ilk sonucu da Mühendislik Fakültesi’nden geldi.
İKİ TON ORGANİK ATIKTAN 220 KİLOGRAM HAM ÜRÜN
Bahar yarıyılında işletime alınan yaklaşık bir metreküp kapasiteye sahip beş adet basit kompost sistemleri, Dokuz Eylül üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde geliştirildi. Üretim için gerekli olan malzemelerin Tınaztepe Yerleşkesi Sosyal Tesislerine ait yemekhaneden sağlandığı bilgisi verildi. Mutfakta oluşan yeşil yapraklı atıklar ile budama ve bahçe artıkları toplanıp işlenerek, kurulan beş sistemde toplam 2 ton organik atıktan toplam 220 kg ham ürün Mühendislik Fakültesi tarafından elde edildi. Elenen ürünün iri taneli kısmı Fakülte bahçesindeki ağaç diplerinde buharlaşma ile su kaybını önlemek amacıyla kullanılırken, ince taneli kısmı ise kampüste bulunan zeytin ağaçları ve çiçekli bitkilerin çevrelerine uygulanarak toprağın organik madde miktarının artması ve bitki besin elementlerince zenginleşmesi, gözenekliliğinin artması yoluyla su tutma kabiliyetinin gelişmesi için kullanıldı.
“DİĞER KURUMLARA ÖRNEK OLSUN İSTİYORUZ”
Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar konuyla alakalı olarak başlıca, sıfır atık uygulamalarına ve çevreye verdikleri öneme değindi. Dokuz Eylül Üniversitesi’nin her biriminde, akademisyenleri, idari kadrosu ve öğrencileri ile sıfır atık uygulamalarını artırarak sürdürmeye kararlı olduklarını belirten Rektör Hotar, yetiştirilen yeni nesillere, yaşanacak bir dünya bırakmanın kendileri için bir görev olduğunu belirtti. Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencilerinin emekleriyle başlattıkları kompost üretimi ve kullanımı uygulamasının yakın zamanda tüm yerleşkelerde de uygulayarak organik atıkları sıfıra indireceklerinin müjdesini veren Rektör Hotar, 2019 yılında 100 ton geri dönüştürülebilir atığı ayrı toplayarak yeniden kazanımını sağladıklarının bilgisini verdi. Bu konuda düzenledikleri eğitimler ve kampanyaları yeni eğitim döneminde de devam ettireceklerinin haberini veren Rektör Hotar, “Dokuz Eylül Üniversitesi olarak kaynakların verimli kullanımı ve atık yönetimi konularında yaptığımız uygulamaların diğer kurumlara da örnek olmasını diliyorum” dedi.