Benlere dikkat

23 Ekim 2019 - 16:25

Her insanda bulunabilen ve genellikle iyi huylu olan deri lezyonu nevüsler (ben), zaman içinde ve yaşla değişebiliyor. Nevüsler iyi huylu lezyonlar olsa da bazen deri hastalıklarının habercisi de olabiliyor. Dermatoloji Uzmanı Fahrinnur Yılmaz, nevüsler hakkında konuştu.

Zamana ve yaşa bağlı olarak değişimlerin görüleceği nevüslerin düzenli olarak kontrol edilmesinin önemli olduğuna dikkat çeken Yılmaz, nevüslerin üzerinde yara veya yüzeyinde deformeler görülüyorsa acilen uzmana başvurulması gerektiğinin uyarısında bulundu. Uzman Dermatolog Yılmaz deformeleri şöyle sıraladı: Benin üzerinde yara veya yüzeyinde kabuklanma varsa şekli asimetrikse kenarlarında düzensizlik varsa çapı büyükse yüzeyinde, boyutunda ve şeklinde değişiklik olmuşsa, içinde birden fazla renk barındırıyorsa, kanama, kaşıntı veya sızıntı gibi şikâyetler varsa acilen uzmana başvurulması gerektiğini bildiren Yılmaz, benlerin incelenme şekillerine de değindi. Dermatoskopi (derinin mikroskopla incelenmesi yöntemi) ile benlerin görüntüsü büyütülerek incelendiğini ve eğer gerekirse biyopsi alındığını ifade eden Yılmaz, bu sayede melanom denen cilt kanserinin erken evrede yakalanarak, tedavi edilebileceğine dikkat çekti. Yılmaz, “Böyle bir tehdit algılandığında nevüsün cinsine ve bulunduğu yere göre müdahale yöntemi belirlenir” diye açıkladı.
GÜNEŞ KORUYUCU KULLANMAK ÖNEMLİ
Benlerin doğuştan vücutta bulunabileceği gibi seneler içinde güneş ışınlarının da etkisiyle çoğalabileceğinin bilgisini veren Yılmaz, güneş koruyucusu kullanmanın hem benlerin çoğalmasının hem de cilt yaşlanmasının önüne geçmek için olmazsa olmazlarından olduğunu söyledi. Yazın güneşin zararlı ışınlarından korunmak için şapka ve güneş gözlüğünün kullanılmasının, cildin güneş ışığından korunması açısından önemli olduğunu belirten Yılmaz, kışında buna dikkat etmek gerektiğini vurgulayarak, “Kışın da yüzümüzü güneş koruyucu kremler ve güneş gözlüğü ile korumak gerekir. Güneş ışınlarının azaldığı şu dönem, benlerinizi kontrol ettirmeniz için uygun bir zaman dilimidir” dedi.
TEDAVİ TEK SEANSTA OLUYOR
Benlerin, radyokoter, plexr lazer, kriyoterapi ya da cerrahi ile alınabileceğini kaydeden Yılmaz, bunların her biri basit ve bölgesel anestezi ile yapılabilecek işlemler olduğunu bildirdi. Yara izinin iyileşmesinin, alınan nevüsün yani benin derinliğine, büyüklüğüne ve alınan bölgeye göre değiştiğini vurgulayan Yılmaz, bu tedavilerin genellikle tek seansta tamamlandığını dile getirdi. “Alınan ben duruma göre patolojik incelemeye gönderilir” diyen Yılmaz, benlerin mutlaka 6-12 aylık aralıklarla takip edilmesi gerektiğine dikkat çekti ve “Özellikle el içi, parmak uçları, ayak tabanındaki benler, travmalar nedeniyle malignleşebileceği için daha dikkatli takip edilmeli, gerekirse erken safhada cerrahi işlem ile çıkartılmalıdır” diye konuştu.