Bayır'dan Yaylaköylülere destek

10 Eylül 2019 - 13:51

İzmir'in Karaburun ilçesi Yaylaköy Mahallesi'nde yapılmak istenen RES Projesi gündemde olmaya devam ediyor. Yaylaköy mahallesi sakinlerinin 21 Mayıs 2019'da Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde gerçekleştirdiği protesto ile Kent Konseyi, EGEÇEP, CHP İzmir Milletvekilleri Tacettin Bayır ve Kani Beko harekete geçmişti.

Danıştay’ın kararına rağmen özel bir firma olan LODOS Elektrik Üretim A.Ş., hukuken geçerli ve yürürlükte olan bir üretim lisansı kalmamasına rağmen, çalışmalarına devam etmesi üzere nabızları yükselen Yaylaköy halkı, proje ile ilgili gidişattan hala memnun değil.
 
Yaylaköy mahallesinde LODOS Elektrik Üretim A.Ş tarafından yapılmak istenen RES projesine halktan sonra CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır tarafından da bir protesto geldi. Bayır, “Proje, bölgenin ekolojik yapının bozulmasına ve geri dönülemez bir zararın doğmasına yol açmakta,  aynı zamanda suç teşkil etmektedir” diye açıklamada bulundu.
 
RES Projesi için yürütülen hukuk mücadelesi dördüncü yılına girerken, bu zaman zarfı içinde verilen ÇED olumlu kararı iki kez ve üretim lisansı bir kez mücadeleciler tarafından iptal ettirildi. Bu iptal kararlarının, doğayı ve yaşam alanlarını korumak için hep birlikte verilen inançlı ve kararlı mücadelenin sonucu olduğunu belirten Bayır, bölgedeki gelişmelerin takipçisi olduğunun ve olmaya devam edeceğinin bilgisini verdi.
 
Bayır, Karaburun Yaylaköy'de 4.ÇED süreci’nin kazanılmasının ardından; LODOS Elektrik Üretim A.Ş, bu kararla birlikte Karaburun Yarımadası’nın %61’ini (252 km²) tek başına kaplayan RES projesiyle ilgili hiçbir uygulama işlemine kalkışmamasının gerektiğini savundu.
Fakat özel firma tarafından proje sahasında henüz kurulmamış türbinler için beton atma ve yol açma işlemlerine başlaması firmanın kararı uygulamadığını gösterdi. Bayır ise sosyal medya hesaplarından ‘’Durdurun Bu Kepazeliği‘’ diyerek Yaylaköy sakinlerinin sesi olmaya devam etti.
“PROJE SUÇ TEŞKİL EDİYOR”
Projenin, bölgenin ekolojik yapının bozulmasına ve geri dönülemez bir zararın doğmasına yol açmakta olduğuna ve aynı zamanda suç teşkil ettiğini vurgulayan Bayır, Bu durumun Karaburun yarımadasını Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan etmekteki amacıyla çelişmekte olduğunu ifade etti. Bu süreçte Kurumların ''Yatırımları Mühürlemesi” İşlemini başlatmaları gerektiğini savunan Bayır, türbin kanatlarının bölgeye halen taşınmasının mahkeme tarafından alınan kararın yok sayılması demek olduğuna dikkat çekti. Bayır, “Yasaları ve hukuku yok sayan bu anlayış artık durmalıdır” diyerek, Projesi Mahkeme kararı ile iptal edilen bir faaliyetin bu aşamadan sonra devam etmesinin suç olduğunun önemle altını çizdi. Konunun takipçisi olmaya devam edeceklerinin bilgisini veren Bayır, “Tüm yetkili kamu kurum ve kuruluşlarını, Mahkeme kararına uymaya ve yatırımcı şirketin sahada devam eden faaliyetlerini durdurmaya davet ediyoruz” diye açıklama yaptı.